Ana Sayfa Dünya Hava kirliliğinin önlenmesi ekonomik faydalar sağlayabilir-OECD

Hava kirliliğinin önlenmesi ekonomik faydalar sağlayabilir-OECD

655
0

Hava kirliliğinin önlenmesi ekonomik faydalar sağlayabilir-OECD

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) yayınladığı verilere göre, hava kirliliği, 21. yüzyılda insan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, hava kirliliğinin önerilen seviyelerin altında olduğu bölgelerde küresel olarak her 10 kişiden sadece birinin yaşadığını ve hava kirliliğinin yılda 7 milyon ölümden sorumlu olduğunu tahmin ediyor, yani küresel olarak sekiz ölümden biri. Hava kirliliği, tütün içimi, alkol kullanımı, trafik kazaları ve ADS, sıtma ve tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıklar da dahil olmak üzere diğer tüm önlenebilir ölümlerin de üstündedir. Hava kirliliği dünya genelinde, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde endişe verici bir oranda artmaya devam ettiği için bu rakamlar önümüzdeki yıllarda daha da artabilir (OECD, 2016).

Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki sonuçları, dünya çapında giderek daha sıkı olan çevre düzenlemelerinin uygulanmasına yol açmıştır, ancak uygun sıkı çevre düzenleme seviyelerinin üzerinde tartışmalar devam etmektedir.

İlk olarak, sadece ekonomik temellere dayanarak daha katı hava kalitesi düzenlemelerinin garanti altına alınabileceğidir. Bunun nedeni, kirliliği azaltmanın getirdiği büyük ekonomik faydaların daha önce düşünüldüğünden daha zahmetli olması ve nispeten daha küçük azaltma maliyetleriyle karşılaştırılmasıdır: örneğin, Avrupa Komisyonu’na göre ince parçacıkların emisyonlarının 2596 oranında azaltılması, Avrupa Komisyonu’na göre yıllık 1.2 milyar Euro’ya mal olacaktır. Bu tür emisyon azaltımlarından elde edilen faydalar, daha da fazla olacaktır. Sonuç olarak, kirliliğin bu şekilde azaltılması, ölümden kaçınılması açısından büyük faydaları görmezden gelse bile kolayca maliyet-fayda testinden geçecektir.

İkincisi, hava kirliliği kontrol politikaları, ekonomik gelişmeye olumlu katkıda bulunabilir ve doğayı koruma hususunun ana akım ekonomik politika yapımına entegre edilmesi konusunu güçlendirebilir. Simülasyonlar, 2010-20 dönemi için Avrupa Komisyonu Çevre Hava Kalitesi Direktiflerinin gerektirdiği hava kalitesi hedeflerine ulaşmanın Avrupa Gayri Safi Yurt içi Hasılasını 1,2596 oranında artıracağını ve en kirli ülkelerin GSYİH büyümesini 39milyara kadar artacağını göstermektedir. Doğu Avrupa ülkeleri ortalama olarak daha yüksek kirlilik seviyelerine maruz kaldığından, hava kirliliği kontrol politikaları Doğu ve Batı Avrupa arasındaki ekonomik yakınlaşmaya önemli ölçüde katkıda bulunabilir ve ekonomik büyümeyi teşvik etmeyi amaçlayan yapısal politikaların yararlı bir tamamlayıcısı olarak da görülebilir.

Bu nedenle, hava kalitesinin iyileştirilmesi büyük ekonomik faydalar sağlayabilir. 2000-2015 yılları arasında, Avrupa Birliği genelinde ince partikül konsantrasyonu %20 azaldı ve OECD tarafından yapılan çalışma, bunun AB GSYİH’sını %2,4 oranında artırdığını öngörüyor. Hava kalitesi iyileştirmeleri bu dönemde Avrupa’da GSYİH büyümesinin %15’ini açıklamaktadır.


Kaynak: Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) / Link: http://www.oecd.org/economy/greeneco/economic-costs-air-pollution-evidence-from-europe/
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikFirmamızda staj yapan üniversite öğrencisine ücret verebilir miyiz?
Sonraki İçerik2. El araç alımı ve satımı yapan şirketler %1 KDV ile aldığı binek aracı satarken faturada KDV oranını ne uygulayacaktır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz