Ana Sayfa Yaşamın İçinden Güher ve Süher Pekinel Kimdir?

Güher ve Süher Pekinel Kimdir?

5082
0

Güher ve Süher Pekinel

(D. 29 Mart 1953, İstanbul),
Türk piyanist.

İkiz kız kardeşi Süher Pekinel ile birlikte Pekinel Kardeşler adıyla uluslararası üne sahip piyano ikilisi oluşturmuştur.

İlk müzik eğitimini kardeşi Süher Pekinel ile birlikte profesyonel piyanist olan annelerinden aldı ve küçük yaşta Ferdi Statzer’in öğrencisi oldu. İlk kez 6 yaşında sahneye çıktı ve dokuz yaşında iki kardeş Ankara Filarmoni Orkestrası eşliğinde ilk canlı konserlerini verdi. İlkokuldan sonra ortaöğrenime Notre Dame de Sion Lisesi’nde devam etti. Müzik eğitimi için 1963’te devlet bursu ile Fransa’ya gitti. Önce Paris Konservatuarı’nda ardından Almanya’da Frankfurt Yüksek Müzik Okulu’nda, daha sonra ABD’de Curtis Institute of Music’te eğitim aldı. 18 yaşında müzik yaşamına iki yıl ara vererek Goethe Üniversitesi’nde psikoloji alanında eğitim gördü.

1978’de Juilliard Müzik Okulu ve paralel olarak Frankfurt Yüksek Müzik Okulu’nda yüksek lisans çalışmalarını tamamladı.Almanya’yı temsilen katıldıkları UNESCO Dünya Müzik Yarışması dahil, Almanya, ABD ve İtalya’da uluslararası yarışmalarda ikili ve solo olarak birçok ödül kazandı.

Pekinel Kardeşler 1984’te Herbert von Karajan tarafında keşfedilerek Salzburg Festivali’ne davet edildi. Güher Pekinel, o zamandan beri ünlü orkestralarla dünya çapındaki müzik kariyerini kardeşi Süher Pekinel ile birlikte sürdürmektedir. 1991 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı, 1987 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fahri Doktora unvanına, 2013 yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı Onur Ödülü’ne layık görülmüştür.

Süher Pekinel

(D. 29 Mart 1953, İstanbul)
Türk piyanist.

İkiz kız kardeşi Güher Pekinel ile birlikte Pekinel Kardeşler adıyla uluslararası üne sahip piyano ikilisi oluşturmuştur.

İlk müzik eğitimini kardeşi Süher Pekinel ile birlikte profesyonel piyanist olan annelerinden aldı ve küçük yaşta Ferdi Statzer’in öğrencisi oldu. İlk kez 6 yaşında sahneye çıktı ve dokuz yaşında iki kardeş Ankara Filarmoni Orkestrası eşliğinde ilk canlı konserlerini verdi. İlkokuldan sonra ortaöğrenime Notre Dame de Sion Lisesi’nde devam etti. Müzik eğitimi için 1963’te devlet bursu ile Fransa’ya gitti. Önce Paris Konservatuarı’nda ardından Almanya’da Frankfurt Yüksek Müzik Okulu’nda, daha sonra ABD’de Curtis Institute of Music’te eğitim aldı. 18 yaşında müzik yaşamına iki yıl ara vererek Goeethe Üniversitesi’nde felsefe alanında eğitim gördü.

1978’de Juilliard Müzik Okulu ve paralel olarak Frankfurt Yüksek Müzik Okulu’nda yüksek lisans çalışmalarını tamamladı. Almanya’yı temsilen katıldıkları UNESCO Dünya Müzik Yarışması dahil, Almanya, ABD ve İtalya’da uluslararası yarışmalarda ikili ve solo olarak birçok ödül kazandı.

Pekinel Kardeşler 1984’te Herbert von Karajan tarafında keşfedilerek Salzburg Festivali’ne davet edildi. Güher Pekinel, o zamandan beri ünlü orkestralarla dünya çapındaki müzik kariyerini kardeşi Süher Pekinel ile birlikte sürdürmektedir. 1991 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı, 1987 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fahri Doktora unvanına, 2013 yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı Onur Ödülü’ne layık görülmüştür.

Diskografileri

  • Stravinsky/ Rachmaninov (1990)
  • Rapsodie Espagnole (1990)
  • Mozart Complete Piano Duets (1991)
  • Brahms / Rachmaninov / Ravel / Lutoslawski (1992)
  • UNICEF-Gala 1992 (1992)
  • Mozart / Schubert (1992)
  • Symphonic Dances From West Side Story (1992)
  • Symphonic Dances From West Side Story (1997)
  • Take Bach (2000)
  • Encores For Two Pianos (2004)
  • Saint-Saens / Poulenc / Ravel (2005)
  • J. S. Bach (2004)
  • Mozart (2005)
  • Brahms / Saint-Saens (2005)
  • Live in Concert (2009)
  • Bach Jazz (2011)

 


Kaynak: Vikipedia

Home Page


Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikVefat eden şirket ortaklarından birisinin varisleri reddi miras yaparsa şirket ne yapmalıdır?
Sonraki İçerikYakın Yerler “Tirilye” Nerededir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz