Ana Sayfa Basından Gıda ve Tarım Bakanlığından Ürün Etiketlerine Yeni Düzenleme Yapılacak!!!

Gıda ve Tarım Bakanlığından Ürün Etiketlerine Yeni Düzenleme Yapılacak!!!

1630
0

Gıda ve Tarım Bakanlığı’nın hazırladığı yeni düzenlemelere göre ürün etiket ve ambalajlarında “gerçek” ve “hakiki” “Hakiki bal”, “gerçek meyve”, “hakiki Maraş dondurması”,  “%100 doğal”, “bahçeden taze”, “fırından taze”  ifade ve terimlerini kullanmak yasak olacak.

Gıda ve Tarım Bakanlığı 2019 yılı sonunda yürürlüğe girecek yönetmelik için gıda firmalarını yeni mevzuat konusunda bilgilendirmek ve uyarmak amacıyla bir kılavuz yayımladı.
Düzenlenen yeni kılavuza göre bazı örnekler şöyle olacaktır;
– Tablet çikolata ile kokolin (bitkisel yağ ve kakao karışımı) aynı görsele sahip olduğu için, ambalajda kokolin olduğu açıkça belirtilmesi gerekecek.
– Margarin üzerinde yazılı olan açıklamalarda tereyağını çağrıştıracak “yayık” gibi ifadeler kullanılmayacak.
– Meyve yerine aroma verici kullanılan gıdanın etiketinde meyve görseli kullanılırsa, gıdanın “aromalı” olduğu vurgulanacak.
– Bal aromalı şurup etiketlerinde bal peteği ve arı resmi konulmayacak.
– “El yapımı” ifadesi ise üretimi el ile yapılmayan gıdalarda kullanılmayacak.
– Endüstriyel gıdalarda “anne eli değmiş gibi” ve “ev yapımı tadında” gibi ifadelerin kullanımı yasaklanmadı ancak, hazır ambalajlı ürünlerde “fırından taze”, “Mutfaktan taze”, “denizden taze”, “bahçeden taze”, “taze sıkılmış”, “taze toplanmış” ifadeleri de kullanılmayacak.
– Mantılarda kullanılan “soya” büyük puntolarla yazılarak belirtilecek.
– Cappuccino tüketiciler tarafından kolayca algılanabileceğinden ilave tanımlayıcı bilgilere gerek yoktur.
– Ördek ciğeri için ”pate” adı kullanıldıysa, bu ifade ile birlikte, “ördek ciğeri” ifadesi de kullanılmalıdır.
– “Quark” için, “taze peynir” ifadesinin de kullanılması gerekir.
–  İtalya’da makarna “pasta” olarak isimlendirilmektedir. Bu ürün kapalı bir ambalaj içinde ve ambalaj üzerinde makarnayı çağrıştıran hiçbir görsel de olmadan İtalya’dan ithal edildiğinde, iç piyasaya sunulmadan önce ambalaj üzerinde ürün adı olarak “makarna” yazılmalıdır.

Trans yağla ilgili beslenme bildirimi, diğer mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, gıdaların %2’den fazla trans yağ içermesi halinde zorunludur. Trans yağın %2’den az olması durumunda, trans yağ miktarı isteğe bağlı olarak verilebilir.

Gıda ve Tarım Bakanlığına bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan rehberde, gıda ürünlerinin ambalaj ve etiketlerinde dikkat edilmesi gereken unsurlar örnekleri ile beraber anlatıldı.

Kaynak: Gıda ve Tarım Bakanlığı

Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikGemi Adını Seçme Serbestliği Var mıdır?
Sonraki İçerikBono ve Emre Yazılı Senetlerde Hangi Bilgiler Bulunmalıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz