Ana Sayfa Vergi Gelir Vergisi Mükelleflerinde İşletme Esası ve Bilanço Esası Gelir Gideri Hangi Esasa...

    Gelir Vergisi Mükelleflerinde İşletme Esası ve Bilanço Esası Gelir Gideri Hangi Esasa Göre İşleme Alır?

    454
    0

    GVK’nın 39’uncu maddesinde işletme hesabı esasına göre ticari kazanç; bir hesap dönemi içinde “elde edilen hasılat” ile “giderler” arasındaki müspet fark olarak tanımlanmıştır.

    Elde edilen hasılat, tahsil olunan paralarla tahakkuk eden alacakları; giderler ise, ödenen ve borçlanılan meblağları ifade eder. Emtia alım ve satımı ile uğraşanlarda ayrıca hesap dönemi sonundaki emtia mevcudunun değeri hasılata, dönem başındaki emtia mevcudunun değeri ise giderlere ilave edilecektir.

    Ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında VUK’nın değerlemeye ait hükümleri ile GVK’nın 40’ıncı ve 41’inci maddeleri hükümlerine (İndirilecek Giderler ile Gider Kabul Edil-meyen Ödemeler) uyulacaktır.

    İkinci sınıf tüccarlar ticari kazançlarını İşletme hesabı esasına göre tespit ederler. Tutacakları işletme defterinin sol tarafına, cari yıl içinde yaptıkları giderleri ile emtia alış tutarlarını, amortismanlarını, değersiz alacaklarını ve dönem başı emtia mevcutlarını; sağ tarafına ise emtia satış tutarlarını, sair gelirlerini ve dönem sonu emtia mevcutlarını yazarlar. Ayrıca her hesap dönemi sonunda VUK’nın 196’ncı maddesi uyarınca “İşletme Hesabı Hulasası” çıkarırlar.

    4.1.3.3. Bilanço Esası

    GVK’nın 38’inci maddesine göre ticari kazanç, teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonundaki ve başındaki değerleri arasındaki müspet farktır. Bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce işletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilir, çekilen değerler ise farka ilave olunur. Ticari kazancın bu şekilde tespiti sırasında VUK’nın değerlemeye ait hükümleri ile GVK’nın 40’ıncı ve 41’inci maddelerinde yer alan (İndirilecek Giderler ile Gider Kabul Edilmeyen Ödemeler) hükümler göz önünde bulundurulur. Ayrıca diğer vergi kanunları ile bazı özel kanunlarda yer alan hükümlere de uyulması gerekmektedir.


    Kaynak: türmob, 2021 Gelir Vergisi Beyanname Düzenleme Rehberi
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBasit Usule Tabi Olmanın Getireceği Avantajlar
    Sonraki İçerikTürkiye’de yılın ilk iki ayında 416 bin 784 gayrimenkul satış işlemi yapıldı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz