Ana Sayfa Vergi Galerici vergi mükellefinden satmak için aldığı aracı belli bir süre kiraya vermesi...

    Galerici vergi mükellefinden satmak için aldığı aracı belli bir süre kiraya vermesi ve daha sonra satması durumunda özel matrah uygulamasından faydalanabilir mi?

    381
    0

    Galerici vergi mükellefinden satmak için aldığı aracı belli bir süre kiraya vermesi ve daha sonra satması durumunda özel matrah uygulamasından faydalanabilir mi? Sadece alım satım olsaydı yeni düzenlemede özel matrah harici kara %18 KDV uygulayarak satacaktı. Kiraya vermesinden dolayı KDV veya özel matrah tarafında bir farklılık olur mu?

    Alınan taşıt hemen satılmayıp, Aktife 254 hesaba alınması halinde kiraya verilir ise, kira bedeli için Fatura düzenlenir. Bu taşıtın daha sonra satılması halinde özel matrah uygulanmaz. Satış bedelinin tamamı üzerinden % 18 KDV hesaplanacağı görüşündeyiz.


    2. El ticareti yapan mükellefin özel matrah ile aldığı binek aracın satışındaki KDV oranı kaçtır?

    01/04/2022’den itibaren KDV oranı %18 olacaktır.


    Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 5359)


    5359 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile KDV oranlarında bazı değişiklikler yapıldı.

    1) Konutların net alanının 150 m2’ye kadar olan kısmında KDV oranı %8 olarak
    belirlendi. Konut net alanının 150 m2’yi aşan kısım için KDV oranı %18’dir.
    2) Arsa ve arazi teslimlerinde KDV oranı %8 olarak belirlenmiştir.
    3) 16/5/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerde dönüşüm projeleri çerçevesinde yapılan konutların net alanının 150 m2’ye kadar olan kısmı için KDV oranı %1’dir
    4) Herhangi bir sınırlama ve ayrım olmaksızın Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından
    sertifikalandırılan tohumluk ve fidanlar için KDV oranı %1 olarak uygulanacaktır.
    5) İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce %18 KDV oranı uygulanarak satın alınan araçların tesliminde ve özel matrah uygulanarak yapılan teslimlerde KDV oranı %18 olarak uygulanacaktır.
    6) Sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete, diş fırçası ve macunu, dış ipliklerinde KDV oranı %8’e indirildi.
    7) Yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemileri için %1 olarak uygulanmakta olan KDV oranı %18’e çıkarıldı.
    8) Birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalarda uygulanmakta olan KDV oranı %18’den %8’e indirildi.
    9) Süt sağma makinalarının yanı sıra sütçülükte kullanılan makina ve cihazlar için de KDV oranı %8 e indirildi.
    10) Süt soğutma tankları ile yumurtaları, meyveleri veya diğer tarım ürünlerini ağırlık veya büyüklüklerine göre ayırmaya veya temizlemeye mahsus makina ve cihazlar için KDV oranı %8’e indirildi.

    Özel Matrah Uygulamasına İlişkin Hesaplamanın Yer Aldığı Örnek Özelge

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı
    (KDV- ÖTV Müdürlüğü)

     

     

     

    Sayı : 20811645-130[18-415-9]-E.9046 05.02.2019
    Konu : Özel matraha tabi ikinci el araç satışında KDV oranı hk.  

     

             İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal ettiğiniz belirtilerek, katma değer vergisi (KDV) mükellefi olmayanlardan alınan araçlar ile mükellef olanlardan istisna kapsamında alınan araçların vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın tesliminde faturanın nasıl düzenleneceği hususu ile bunların KDV oranı hakkında bilgi istenilmektedir.

             3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 23/f maddesinde; ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, KDV mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dâhil) alınarak vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmazların tesliminde matrahın, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olduğu hüküm altına alınmıştır.

             KDV oranları anılan Kanunun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) eki (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.

             Söz konusu BKK eki (I) sayılı listenin 9 uncu sırasında; Türk Gümrük Tarife Cetveli (TGTC)’ nin 87.03 tarife pozisyonundaki binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlardan (87.02 pozisyonuna girenler hariç) kullanılmış olanların tesliminin % 1 oranında KDV’ye tabi tutulması öngörülmüştür.

             Ayrıca, 287 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı eki Kararın 4 üncü maddesinde, 31/10/2018 tarihinden 31/12/2018 tarihine kadar (bu tarih dâhil) uygulanmak üzere; 25/12/2017 tarihli ve 2017/11170 sayılı BKK ile yürürlüğe konulan İstatistik Pozisyonlarına Bölünmüş TGTC’nin; 8701.20, 87.02, 87.04, 87.05 gümrük tarife istatistik pozisyon (GTİP) numaralarında yer alan malların KDV oranı % 1 olarak belirlenmiştir.

             Bunun yanı sıra, ikinci el motorlu kara taşıtı teslimlerinde özel matrah uygulamasına ilişkin olarak KDV Genel Uygulama Tebliğinin (III/A-4.9) bölümünde gerekli açıklamalara yer verilmiştir.

             Bu durumda, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiniz kapsamında KDV mükellefi olmayanlardan veya KDV mükellefi olmakla birlikte istisna kapsamında satış yapanlardan satın alınıp işletme adına kayıt ve tescil ettirilen, 2007/13033 sayılı BKK eki (I) sayılı listenin 9 uncu sırasında tanımlanan binek otomobil olmayan taşıtın satışı sırasındaki faturanın aşağıdaki bilgileri ihtiva edecek şekilde düzenlenmesi mümkündür.

     

    Satış bedeli (KDV Hariç) (1)

          40.000 TL

    Alış Bedeli (2)

          35.000 TL

    KDV Matrahı (3) = (1)-(2)

          5.000 TL

    KDV Tutarı (Ticari araç) (4) = (3) x % 18

          900 TL

    Toplam (5) = (1)+(4)

          40.900 TL

              Söz konusu satışta özel matrah şekli uygulanan 5.000 TL’nin, 1 no.lu KDV beyannamesinin “Matrah” kulakçığının “Tevkifat Uygulanmayan İşlemler” tablosunda gösterilmesi, alış bedelinin (35.000 TL) ise aynı beyannamenin “Sonuç Hesapları” kulakçığındaki “Özel Matrah Şekline Tabi İşlemlerde Matraha Dahil Olmayan Bedel” satırında gösterilmesi gerekmektedir.

             Diğer taraftan, 8701.20, 87.02, 87.04, 87.05 GTİP numaralarında yer alan taşıtların KDV mükellefi olmayanlardan veya mükellef olanlardan istisna kapsamında alınmış olması halinde bunların satışında uygulanacak KDV oranının belirlenmesinde 287 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının da dikkate alınacağı tabiidir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikYeni kurduğumuz limited şirketin gerçek faydalanıcı formu ne zaman ve nasıl beyan edilecek?
    Sonraki İçerik2.000 TL’nin altındaki faturada KDV tevkifatı hesaplanır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz