Ana Sayfa Duyurular EPDK benzin türlerine %3 etanol harmanlama zorunluluğunu 3 ay süreyle askıya aldı…

EPDK benzin türlerine %3 etanol harmanlama zorunluluğunu 3 ay süreyle askıya aldı…

496
0

Etanol düzenlemesi 20 bin metreküplük ilave kapasite oluşturacak

Yenilenebilir enerji politikalarına uyum sağlanması, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ve tarım sektörünün desteklenmesi amacıyla 2013’ten itibaren yerli tarım ürünlerinden üretilen etanolun benzinle harmanlanmasına ilişkin zorunluluk uygulanmaya başlandı.

Benzin türlerine yüzde 2 etanol harmanlanmasına ilişkin yükümlülük 2014’te yüzde 3 seviyesine çıkarıldı.

Yerli tarım ürünlerinden üretilen 95 bin metreküp etanol, 2018’de yükümlülüğü olan rafineri ve dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından benzinle harmanlanarak piyasaya arz edilirken, bu miktar yüzde 3,17 harmanlamaya denk geldi. Böylece, yıllık yaklaşık 250 milyon liralık akaryakıt ikamesi ürünün üretilmesi sağlandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı dünyayı etkileyen Kovid-19 (Koronavirüs) salgınına karşı alınacak tedbirler kapsamında, artan dezenfektan ve kolonya ihtiyacının yerli üretimle karşılanması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan talepte bulundu.

EPDK talebin petrol piyasasına etkilerini değerlendirerek 13 Mart’tan itibaren geçerli olmak üzere rafineri ve dağıtıcı lisansı sahiplerinin benzin türlerine yüzde 3 etanol harmanlama zorunluluğunu 3 ay süreyle askıya aldı.

Bu kararla birlikte Kovid-19 (Koronavirüs) salgını sebebiyle talebin arttığı kolonya ve dezenfektan üretiminde kullanılabilecek yaklaşık 20 bin metreküplük ilave etanol kapasitesi oluşacak.

Etanolün benzin türlerinin üretiminde kullanılmaması benzinin kalitesini etkilemiyor. Uygulamanın benzin talebinin karşılanmasına ve akaryakıt fiyatlarına olumsuz etkisi olmayacağı gibi bu düzenleme, benzin türlerine etanol harmanlanmasına ilişkin bir yasak anlamı da taşımıyor.


Kaynak: EPDK Duyuru – 16.03.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTek işverenden elde edilen ücretin ne kadarı gelir vergisi beyannamesinden istisnadır?
Sonraki İçerikHangi veri sorumluları kurul kararları uyarınca sicile kayıt yükümlülüğünden istisnadır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz