Ana Sayfa Duyurular Elektrik faturalarından alınan vergi kalemleri nelerdir?

Elektrik faturalarından alınan vergi kalemleri nelerdir?

722
0

Elektrik Enerjisi Fon Payı: Elektrik Enerjisi Fon Payı, abonelerden 3096 sayılı Türkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Kuruluşların Elektrik Üretimi, İletimi, Dağıtımı ve Ticareti ile Görevlendirilmesi Hakkında Kanunun Geçici 4 üncü maddesinde yer alan hükümler uyarınca tahsil edilmektedir. Halihazırda enerji fonunun oranı %1’dir.

TRT Payı: TRT Payı 3093 Sayılı Türkiye Radyo Televizyon Gelirleri Kanunu kapsamında alınmaktadır. Söz konusu kanunun 4 üncü maddesinde yer alan hükümler uyarınca tahsil edilmektedir.  TRT payının halihazırdaki oranı ilgili Bakanlar Kurulu Kararı gereğince %2’dir.  01.07.2017 tarih ve 30111 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7033 sayılı Sanayininn Geliştirilmesi ve üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 27. Maddesi ile  3093 sayılı TRT Gelirleri Kanunun 4/2 (c) fıkrasına “ sanayi sicil belgesine sahip sanayi işletmelerine yapılan elektrik enerjisi satışı hariç” ibaresi eklenmiştir. Bu ibare ile Sanayi Sicil Belgesi olan elektrik abonelerinden alınan %2 oranındaki  TRT Payı bedeli kaldırılmıştır.

Belediye Tüketim Vergisi (Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi): 15) Belediye Tüketim Vergisi (Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi) ve yasal dayanağı nedir?

Bu vergi 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 34 üncü maddesinde yer alan hükümler uyarınca yine aynı Kanunun 38 inci maddesinde gösterilen nispetlerde tahsil edilmektedir.

Katma Değer Vergisi: 02.11.1984 tarih ve 18563 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu kapsamında fatura kalemleri üzerinde yer alan toplam bedeller üzerinden alınmaktadır.


Kaynak: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı – Sıkça Sorulan Sorular
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKira geliri beyannamesinde gerçek ve götürü gider harcamaları nasıl hesaplanır?
Sonraki İçerikYazlık evinde kapıcı çalıştıran birisinin muhtasar ve prim beyannamesi verebilmesi için başvuru yapacağı vergi dairesi neresidir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz