Ana Sayfa Vergi E-Fatura’nın süresinde entegratöre gönderilmemesi halinde cezası nedir?

    E-Fatura’nın süresinde entegratöre gönderilmemesi halinde cezası nedir?

    345
    0

    E-Fatura e arşiv mükellefiyim. 08 temmuzda düzenlediğim e arşiv faturasını 18/07/22 tarihinde entegratör sistemine gönderdim. vuk.na göre 8 günlük süreyi geçmiştir. Herhangi bir cezaya maruz kalır mıyım?

    Fatura bedelinin % 10’u kadar özel usulsüzlük cezası kesilir.


    Zarf ulaşma tarihi 09.01.2019 olan fakat belge tarihi 31.12.2018 olan bir fatura ekranımıza gelmiştir. Faturayı kesen taraf bu faturayı daha önce düzenlediğini fakat zarfın yeni oluşturduğunu beyan ediyor. VUK ‘a göre faturayı kesen tarafın 7 günlük süreyi aşıp aşmadığı nasıl kontrol edilebilir.

    e-fatura kağıt faturanın tabi olduğu kurallara tabi olmakla birlikte işleyişi ve uygulaması açısından 7 gün hesabında ( düzenleme, imzalanma, gönderilme, ulaşma) farklı tarihler söz konusu olmaktadır. bu nedenle ilgili mevzuat birimlerinden alınan görüş aşağıdaki gibidir;

    “Faturanın, malın teslimi ve hizmetin ifasından itibaren yedi gün içerisinde
    düzenlenmesi, söz konusu yedi günlük süre azami süre olduğundan, bu süreye riayet edilmemesi halinde bu süreden sonra düzenlenen faturanın hiç düzenlenmemiş sayılması ve muhatapları hakkında Vergi Usul Kanununda öngörülen cezaların uygulanması icap etmektedir.

    Ayrıca, faturada, iş sahibinin veya namına imzaya mezun olanların imzasının bulunması zorunlu bulunmakta olup, faturanın düzenlenmesi imzalanma aşaması ile tamamlanmakta/alıcıya verilme durumuna gelmekte, dolayısıyla bahse konu sürenin hesabında, esas itibariyle, bu tarihin dikkate alınması gerekmektedir.”

    Buna göre 7 hesabında göndericinin efaturayı imzaladığı tarihi esas almanız gerekmektedir.


    Kaynak: İSMMMO, E-Fatura forum
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGıdalarda kullanılan köpük tabaklar Gekap beyannamesinde bildirilecek mi?
    Sonraki İçerikHaziran ayında SGK’lı çalıştıran firma Muhtasar-SGK bildirimini aylık mı verecek?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz