Ana Sayfa Vergi Doktorluk Hizmeti Gelirinin Yanında Telif Kazancıda Elde Edilirse Nasıl Beyan Edilecek?

Doktorluk Hizmeti Gelirinin Yanında Telif Kazancıda Elde Edilirse Nasıl Beyan Edilecek?

530
0

Mükellef (D), muayenehanesinde verdiği doktorluk hizmetinden 2019 yılında 180.000 TL gayrisafi hasılat elde etmiştir. Mükellef (D)’nin faaliyeti ile ilgili olarak yapmış olduğu genel gider tutarı ise 70.000 TL’dir.

Mükellef (D), ayrıca yazmış olduğu kitapla ilgili olarak bir yayın kuruluşundan 45.000 TL telif kazancı elde etmiş olup, telif kazancı üzerinden yıl içinde (45.000 X %17) 7.650 TL tevkifat yapılmıştır.

Mükellefin serbest meslek kazancı ile ilgili olarak gelir vergisi aşağıdaki gibi hesaplanacaktır.

Gayrisafi Hasılat Toplamı 180.000 TL
İndirilecek Giderler Toplamı 70.000 TL
Beyan Edilecek Serbest Meslek Kazancı
(180.000-70.000)
110.000 TL
Vergiye Tabi Gelir (Matrah) 110.000 TL
Hesaplanan Gelir Vergisi 26.960 TL

Mükellef (D)’nin elde etmiş olduğu 45.000 TL tutarındaki telif kazancı Gelir Vergisi Kanunu’nun 18 inci maddesine göre gelir vergisinden istisna olduğundan beyan edilmeyecek ve yıl içinde yapılan 7.650 TL tutarındaki tevkifat nihai vergi olacaktır.

* Yukarıdaki sayısal örnekte beyannameye dâhil edilen kazanç ve iratlarla ilgili olarak yıl içinde tevkif yoluyla kesilen vergilerin bulunması halinde, söz konusu tutar hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilecektir.


Kaynak: GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikDefter beyan sisteminde SGK teşviklerini nasıl kaydetmeliyiz?
Sonraki İçerikİnşaat Mühendisinin Elde Ettiği Serbest Meslek Gelirinin Beyan Edilmesine İlişkin Örnek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz