Ana Sayfa SGK Devreden SGK matrahlarında tavan tutar var mıdır?

    Devreden SGK matrahlarında tavan tutar var mıdır?

    301
    0

    Devreden SGK matrahlarında tavan tutar olup olmadığı, ödenen zam maaş farklarının ücret mi yoksa prim-ikramiye olarak değerlendirilip, devreden SGK matrahına konu edilir mi?

    SGK matrahı tavanını aşarsa, aşan kısım 2 ay boyunca takip edilir.

    Takip eden 2 ay içerisinde, üzerinden prim kesilemediği için takip ettiğimiz matrah çalışanın SGK matrahı, SGK tavanının altında aldığında matraha eklenir.

    Devreden Sigorta Matrahı 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 80. maddesinde düzenlenmiştir: ““d) Ücretler hak edildikleri aya mal edilmek suretiyle prime tabi tutulur. Diğer ödemeler ise öncelikle ödendiği ayın kazancına dâhil edilir ve ücret dışındaki bu ödemelerin yapıldığı ayda üst sınırın aşılması nedeniyle prime tabi tutulamayan kısmı, ödemenin yapıldığı ayı takip eden aydan başlanarak iki ayı geçmemek üzere üst sınırın altında kalan sonraki ayların prime esas kazançlarına ilâve edilir.”

    Devreden tutar da takvim yılı önemli değildir. Kasım ve Aralık ayından devreden tutarlar yeni yıla devredebilir. Aralık ayında işçiye yapılan yüksek tutarlı bir ödeme, ödendiği ayda tamamı ya da bir kısmı prime tabi tutulamadıysa, ocak ve şubat aylarına bakılacaktır. Önceki aylardan gelen devreden matrah sebebiyle, işçiden normalden daha fazla SGK primi kesileceğinden hesabına yatan tutar da daha düşük olacaktır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİlikli kemik suyunun KDV oranı nedir?
    Sonraki İçerikTapusu şirkete ait olan gayrimenkule için yapılan tamirat özel maliyet olarak mı değerlendirilir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz