Ana Sayfa Duyurular Deri, Ayakkabı, Saraciye sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?

Deri, Ayakkabı, Saraciye sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?

613
0

Küresel Durum

Ayakkabı sektörü, farklı erkek, kadın ve çocuk ayakkabılarından snowboard botları ve koruyucu ayakkabılar gibi daha özel ürünlere kadar çok çeşitli malzeme ve ürünleri kapsayan bir endüstridir. Deri ve deri mamülleri ise emeğin yoğun olduğu ve Türkiye’den birçok ülkeye ihracatın gerçekleştiği bir sektördür.

Deri ve deri mamülleri üretim endüstrisinin 2019 yılı büyüklüğü 97 milyar doları aşmıştır. Üretilen mamullerden lüks deri ürünleri olarak ayrışan alt sektörün perakendecilik büyüklüğü ise 37 milyar dolar seviyesindedir. Yıllık ortalama %6’ya yakın bir oranla büyümesi öngörülen deri işleme ve üretim sektör büyüklüğünün 2030 yılında 180 milyar doları aşması tahminlenmektedir. Bu büyümedeki en büyük etmenin gelişen moda farkındalığı olacağı öngörülmektedir.

Küresel ayakkabı pazarı 2014-2019 arasında benzer pazar büyüklüğü seviyelerinde kalarak önemli bir büyüme kaydetmemiştir. 2019 yılı pazar büyüklüğü 364 milyar dolardır. Ayakkabı sektöründeki en büyük pay, 180 milyar dolar ile kadın ayakkabılarında iken onu 133,7 milyar ile erkek ve 50,7 milyar ile çocuk ayakkabı pazarları takip etmektedir. 2024 projeksiyonlarına göre, ayakkabı pazarı büyüklüğünün önümüzdeki 5 yıl boyunca yıllık ortalama %5 büyüyerek 463 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Alt kırılımlar incelendiğinde ise 2024 yılına kadar kadın ayakkabı sektörünün yıllık ortalama %4,5, erkek ayakkabı sektörünün %5,1, çocuk ayakkabılarının ise %5,9 büyüyeceği öngörülmektedir.

Ayakkabı sektöründe bölgesel dinamikler incelendiğinde; %21 ile ABD lider konumda iken onu %17 ile Çin, %4 ile Almanya takip etmektedir. Geçmiş 5 yıllık büyümelerde Hindistan %10’un üzerinde büyüme kaydederek yedinci en büyük ayakkabı pazarı olmuştur. 2024 projeksiyonlarında yaklaşık %10 büyüyeceği öngörülen Hindistan ayakkabı pazarının 18 milyar doları aşması beklenmektedir.

Kaynak: kolayihracat.gov.tr

Türkiye’de Durum

Euromonitor’den alınan verilere göre Türkiye’de ayakkabı imalat endüstrisi 2019 yılında 3,2 milyar dolarlık hacme ulaşmıştır. 2030 yılına kadar yıllık ortalama %7,1 büyümesi öngörülen sektörün büyüklüğünün 2030 yılında 6,8 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Deri, ayakkabı ve saraciye ürünleri ihracatında 2019 yılında yaklaşık 1 milyar dolarlık hacme ulaşılmıştır. İhracattaki en önemli pazarlar arasında %8,9’luk pay ile Rusya gelirken onu %7,5 ile Almanya ve %7,4 ile İtalya takip etmektedir.


Kaynak:: Kolay İhracat Platformu / https://www.kolayihracat.gov.tr/sektorler/deri-ayakkabi-ve-saraciye-urunleri
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTürksat 5A Uydusu 30 Kasım’da uzaya fırlatılacak
Sonraki İçerik6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun Geçici 13 üncü Maddesinin Birinci Fıkrasında Belirtilen Sürenin Üç Ay Uzatılması Hakkında Karar Resmi Gazete’de Yayınlandı 18.09.2020

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz