Ana Sayfa Vergi Deprem bölgesindeki üreticiye yapılan bağış ve yardım vergi matrahından indirebilir mi?

    Deprem bölgesindeki üreticiye yapılan bağış ve yardım vergi matrahından indirebilir mi?

    195
    0

    Deprem sebebiyle bir fabrika binası yıkılmış, müşteri tedarikçisi olan bu firmaya bağış yapmak istemektedir. Bunun mümkün olup olmadığı hususunda varsa bilgilerinizi rica ederim?

    Bağış yapabilir. Ancak yaptığı bağışı GV veya KV matrahından indiremez. KKEG olarak kayıtlar alır.


    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 10 uncu maddesinde, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince beyannamede bildirilecek gelirlerden/kurum kazancından indirim konusu yapılabilecek bağış ve yardımlar düzenlenmiştir.

    Bazı bağış ve yardımların tamamı, bazılarının ise mükelleflerce beyan edilen gelirin/kurum kazancının %5’ini (gelir vergisine münhasır olmak üzere kalkınmada öncelikli yöreler için %10’u) aşmayan kısmı matrahtan indirim konusu yapılabilmektedir.

    Bağış ve yardımlar; gelir ve kurumlar vergisi beyannamesinde ayrıca gösterilmek suretiyle indirilebilmekte ve indirim konusu yapılacağı
    yılda mükelleflerin beyana tabi gelirinin/kurum kazancının bulunması gerekmektedir.

    İndirim konusu yapılabilecek bağış ve yardım tutarları her hal ve takdirde beyan edilen gelir/kurum kazancı ile sınırlıdır. İndirilemeyen kısım izleyen yıllara nakledilemez.

    Bağış ve yardımların matrahtan indirilmesi için;

    ● Mevzuatta belirtilmiş olan kurum ve kuruluşlara yapılması,
    ● Makbuz karşılığı olması,
    ● Karşılıksız yapılması,
    ● Sadece ilgili dönem gelir ve kurum kazancından indirilmesi,
    ● Gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde ayrıca gösterilmesi,

    gerekmektedir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDeğerli konut vergisinin 2022, 2023 yılında verilecek beyannamedeki istisna tutarı nedir?
    Sonraki İçerikLimanlar arası personel taşımacılığı işi KDV’ye tabi midir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz