Ana Sayfa Vergi Bir faaliyetin ticari faaliyet olarak değerlendirilebilmesi için taşıması gereken bazı özellikler bulunmaktadır.

    Bir faaliyetin ticari faaliyet olarak değerlendirilebilmesi için taşıması gereken bazı özellikler bulunmaktadır.

    499
    0

    Bir faaliyetin ticari faaliyet olarak değerlendirilebilmesi için taşıması gereken bazı özellikler bulunmaktadır. Bu özellikler aşağıdaki gibidir.

    – Faaliyetin yerine getirilmesinin sermaye ve emeğe dayanıyor olması gerekmektedir.

    • Faaliyetin devamlı olması gerekmektedir. (Maliye Bakanlığınca bir takvim yılı içerisinde birden fazla tekrarlanan veya birden fazla takvim yılında tekrarlanan işlemlerde devam- lılık olduğu kabul edilmektedir).
    • –  Gelir getirici faaliyetlerin bir organizasyon dahilinde yapılmış olması gerekmektedir (İşye- ri açma, işçi çalıştırılması, ticaret siciline kaydolunması vb.)
    • –  Müessesenin, ticari ve sınai bir müessese şekil ve mahiyetinde olması gerekmektedir.

    Davacının, sahibi olduğu arsa üzerine yaptırdığı binaya ait bağımsız bölümlerin sa- tışının ticari kazanç olduğundan bahisle davacı adına re’sen tarh edilen 2009/9 dö- nemine ait vergi ziyaı cezalı katma değer vergisinin kaldırılması istemiyle açtığı davanın; davacının daha önce ve sonrasında taşınmaz alım ve satımı yaptığına ilişkin bir tespit bu- lunmaması, kendisine ait taşınmazda kat karşılığı inşaat sözleşmesine istinaden bina ya- pılarak satılmış olması, servetin değerlendirilmesine ilişkin bir faaliyet olup, davacının bu faaliyeti sonucu servetin biçim değiştirdiği, dolayısıyla 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. maddesinde belirtilen anlamda “gayrimenkul alım satım ve inşa işiyle devamlı uğraş- ma” sayılamayacağından, davacının taşınmaz satımından elde ettiği gelirin ticari kazanç kapsamında vergilendirilmesinde hukuka uygunluk görülmediği gerekçesiyle iptaline ilişkin Antalya 1. Vergi Mahkemesi’nce verilen 26.02.2016 gün ve E:2015/1153, K:2016/179 sa- yılı karar, Konya Bölge İdare Mahkemesi tarafından onanmıştır.

    Konya Bölge İdare Mahkemesi, 1. VDD, E. 2016/1219 K. 2017/744

    Fizyoterapistlik faaliyetinin vergilendirilmesi

    Fizyoterapistlik faaliyetinin;

    • -masaj salonu işletmeciliği faaliyeti kapsamında yürütülen bir faaliyet olması halinde
    • -mevcut ticari faaliyet dışında, ticari bir organizasyon ve sermaye unsuru hâkim ol- maksızın, şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabınıza, sermayeden ziyade şahsi mesaiye ve mesleki bilgiye dayalı olarak yapılması halinde, elde edilen ka- zancın serbest meslek kazancı kapsamında değerlendirilmesi
      gerekmektedir.
      İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, 23.11.2018/ 62030549-120[65-2018/270]-E.1052623

    Kaynak: türmob, 2021 Gelir Vergisi Beyanname Düzenleme Rehberi
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSürekli taşıt alınıp satılması ticari faaliyet esaslarına göre vergilendirmeyi gerektirir.
    Sonraki İçerikTicari Kazancın Vergilendirilmesinde Gerçek Usul ve Basit Usul

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz