Ana Sayfa Vergi Binek oto alımı sırasında indirilemeyen (KKEG yazılan) giderler aracın satışı sırasında vergiye...

    Binek oto alımı sırasında indirilemeyen (KKEG yazılan) giderler aracın satışı sırasında vergiye tabi olur mu?

    Binek otomobillerinin mükellefler tarafından satışı halinde ise ilgili yıllarda amortisman ayırma aşamasında kanunen kabul edilmeyen gider olarak kazanca ilave olunan tutarların toplamı mükelleflerce vergiye tabi olmayan gelir olarak dikkate alınacak ve bu tutar, gelir veya kurumlar beyannamesinde “Diğer İndirimler” satırında gösterilmek suretiyle  kazanç üzerinden indirim konusu yapılabilecektir.

    54
    0

    Araç satışında, alırken 430.000 TL sınırı üstündeki tutar ile ÖTV ve KDV gidere attığımız tutarı, araç satışında istisna gelir olarak sadece matrah tutarını dikkate almamız mı gerekir?

    Satışta hiç bir tutar dikkate alınmaz. Satış bedeli + KDV olarak fatura düzenlenir.


    311 SERİ NO’LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

    Resmi Gazete Tarihi: 27/05/2020
    Resmi Gazete No: 31137

    BEŞİNCİ BÖLÜM

    Binek Otomobillerin Giderleri ve Amortismanlarının Vergi Matrahından İndirilmesi

    Binek otomobillere ilişkin amortisman giderleri

    MADDE 15 –

    (3) Mükelleflerin aktiflerinde yer alan binek otomobiller için amortismana esas bedelden daha fazla tutar üzerinden amortisman ayırmaları halinde, genel hükümlere göre ayrılan amortisman tutarı ile amortismana esas bedel üzerinden ayrılan amortisman tutarı arasındaki fark, kanunen kabul edilmeyen gider sayılarak, o yıla ilişkin gelir veya kurumlar vergisi kazancına ilave edilecektir. Söz konusu binek otomobillerinin mükellefler tarafından satışı halinde ise ilgili yıllarda amortisman ayırma aşamasında kanunen kabul edilmeyen gider olarak kazanca ilave olunan tutarların toplamı mükelleflerce vergiye tabi olmayan gelir olarak dikkate alınacak ve bu tutar, gelir veya kurumlar beyannamesinde “Diğer İndirimler” satırında gösterilmek suretiyle  kazanç üzerinden indirim konusu yapılabilecektir.

     


    Kaynak: GV Tebliğ, İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTürk vatandaşının yurt dışından Türkiye’ye gönderdiği para için vergi istenir mi?
    Sonraki İçerik2024 Yılının ilk geçici vergi beyannamesinde de enflasyon düzeltmesi yapılacak mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz