Ana Sayfa Vergi Basit Usule Tabi Olan Oto Çekici İşi Büyütürse Gerçek Usule Geçer Mi?

    Basit Usule Tabi Olan Oto Çekici İşi Büyütürse Gerçek Usule Geçer Mi?

    2023 Basit Usule tabi olabilmek için işyeri sahibine aitse, işyeri mülkiyeti için emsal kira bedeli ya da kiralanmış ise yıllık kira bedeli toplamı, 2023 yılı için büyükşehirlerde 35.000 TL'yi, diğer yerlerde ise 22.000 TL'yi aşmamalıdır. Yani, mükellefin işyeri kendi mülkiyetinde ise, emsal kira bedeli ya da kiralanmış ise yıllık kira bedeli toplamı belirli tutarları geçmemelidir.

    180
    0

    Basit usule tabii çekici hizmeti vermekteyiz İkinci bir çekici daha alırsak Basit usul kapsamından çıkarmayız?

    Basit usule tabi olmanın genel şartları şunlardır:

    Mükellefin işinde bizzat çalışması gerekir. Yardımcı işçi ya da çırak kullanımı, seyahat, hastalık, yaşlılık, askerlik ya da hükümlülük gibi zorunlu ayrılmalar nedeniyle geçici olarak işin başında bulunmamanın, bu şartı bozmadığı kabul edilir. Aynı şekilde ölüm durumunda, iş sahibinin adına dul eşi ya da küçük çocukları işe devam etmesi halinde, bunların bizzat işin başında bulunup bulunmamaları şartı aranmaz.

    Eğer işyeri sahibine aitse, işyeri mülkiyeti için emsal kira bedeli ya da kiralanmış ise yıllık kira bedeli toplamı, 2023 yılı için büyükşehirlerde 35.000 TL’yi, diğer yerlerde ise 22.000 TL’yi aşmamalıdır. Yani, mükellefin işyeri kendi mülkiyetinde ise, emsal kira bedeli ya da kiralanmış ise yıllık kira bedeli toplamı belirli tutarları geçmemelidir.

    Mükellef, ticari, zirai ya da mesleki faaliyetlerinden dolayı gerçek usulde gelir vergisine tabi olmayacak ve dolayısıyla gerçek usulde gelir vergisine tabi olma şartlarını karşılamayacaktır.

    Basit usul şartları sistemine tabi olmanın özel şartları şunlardır:

    Ticaretle uğraşanlar için yıllık alım tutarının 2023 yılı için 440.000 TL’yi geçmemesi ya da yıllık satış tutarının 700.000 TL’yi aşmaması gerekir.

    Hizmet işleri yapan mükellefler içinse bir yıl içinde elde edilen brüt iş hasılatının 2023 yılı için 220.000 TL’yi aşmaması koşulu bulunur.

    Hem ticaret hem de hizmet sektöründe gösterenlerin ise yıllık satış tutarı ile yaptıkları işlerden elde ettikleri gelir toplamının 2023 yılı genelinde 440.000 TL’yi aşmaması gereklidir.

    Yukarıdaki şartlara haiz olan mükellefler, basit usule tabi olabilirler ve bu şartlar vergisel anlamda belirlenen sınırlar dahilinde faaliyet gösterebilirler. Bu şartlara uyan mükellefler, basit usul şartları için vergilendirilerek çeşitli avantajlardan yararlanabilirler. Ancak bu sınırları aşan mükellefler, gerçek usulde gelir vergisine tabi olmak zorundadırlar.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik7440 Kasa Affı Tutarı ve Vergisi 689 Hesaba Mı Kaydedilecek?
    Sonraki İçerikTİO (Taşıma işleri organizatörü) Belgesi Hangi Hesaba Kayıt Edilecek?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz