Ana Sayfa SGK Babasına ait işyerinde şoförlük yapan kişi SGK Teşviklerinden yararlanabilir mi?

    Babasına ait işyerinde şoförlük yapan kişi SGK Teşviklerinden yararlanabilir mi?

    578
    0
    Babasına ait işyerinde Şoför (Yük Taşıma) işi yapan kişi SGK Teşviklerinden yararlanabilir mi? Diğer Koşullar sağlandığı taktirde. 6111 ve ya 27103 teşvikleri açısında bir 1. derece yakını olması engel teşkil eder mi?

    Fiilen çalışması var ve teşvik koşullarını karşılıyor ise teşvikten yararlanmasında bir engel bulunmamaktadır. Ayrıca e-SGK işveren sisteminden kişinin TC kimlik numarası girilerek teşvik sorgulamasını yapabilirsiniz.


    4447/ GEÇİCİ 19. MADDE kapsamından yararlanan sigortalı personelimiz mevcuttur. 
    26/01/2021 tarihinde başka bir personel işten çıkış yaptığı için ilgili madde kapsamında işçi sayısı sağlanmadığı için teşvik durması gerekmektedir. 
    1- Teşvik sonlandırma işlemi nereden yapılmaktadır bu konuda bilgi verebilir misiniz? 
    2- İlgili personel teşvikten 26 gün boyunca mı yararlanmış olarak bildirim yapmamış gerekmektedir?

    1- İşveren e-sgk teşvik tanımlama biriminden işçinizin T.C. kimlik numarası girilerek yapılmaktadır. 

    2- Sistemde teşvik sonlanmış ise yararlanılan süre kadar bildirim yapılması gerekir.


    Tek ortaklı LTD.ŞTİ. sahibi, kendi eşini ve genç (22 yaşında) çocuğunu sigortalı çalıştırmaktadır. Eşin ve çocuğunun sigorta ödemelerini ve maaş ödemelerini şirkette gider olarak gösterebilir mi?

    Mükellef olan Tüzel kişidir. Gerçek kişi değildir. 

    Ortağının kimliği önemli değildir. 

    Eş ve çocuğa ödenen ücret gider olarak kayıtlara alınır.


    İki ortaklı kurumlar vergisi mükellefin aynı zamanda şirket müdürü /ortağı çocukları için yaptıkları eğitim, sağlık giderlerini şirket gideri olarak kullanabilir miyiz?

    Şirket ortağını yıllık gelir vergisi beyannamesi vermesi halinde GVK 89/2. madde de belirtilen koşullara göre eğitim gideri vergi matrahından indirebilir. Şirkete gider olarak yazılamaz. 

    “GVK 89/2 BEYAN EDİLEN gelirin % 10’unu aşmaması, Türkiye’de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan EĞİTİM ve sağlık harcamalarını gider olarak kullanabilir.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİşletme aktifinde yer alan taşınmazı kiraya mesken olarak şahısa kiralamış. Bu durumda geliri gösterebilmesi için şahısa fatura mı kesmesi gerekir?
    Sonraki İçerikKontrol Edilen Yabancı Kurum Kazancı İçin Türkiye’de Vergi Ödenecek Mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz