Ana Sayfa Vergi Asgari ücret alan işçi kıdem ve ihbar tazminatı aldığında asgari ücretten istisna...

    Asgari ücret alan işçi kıdem ve ihbar tazminatı aldığında asgari ücretten istisna olan GV ve Damga vergisi beyan edilir mi?

    186
    0

    Asgari ücret alan işçi kıdem ve ihbar tazminatı aldığında asgari ücretten istisna olan gv ve damga vergisi beyan edilir mi? yoksa sadece kıdem ve ihbar tazminatının gv ve damga vergisi mi beyan edilir.

    1475 ve 854 sayılı Kanunlar uyarınca, hizmet erbabının çalıştığı süre ve kıdem tazminatına esas ücreti dikkate alınarak hesaplanan ve ödenen kıdem tazminatları istisna kapsamına girmekte olup hesaplanan bu tutarları aşan ilave ödemeler ise ücret kapsamında değerlendirilmek suretiyle vergilendirilecektir. Dolayısıyla, hizmet erbabının kıdem tazminatına esas ücretine göre hesaplanan ve en yüksek Devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenen azami emekli ikramiyesi tutarını aşan ödemelerde ise en yüksek Devlet memuruna ödenen azami emekli ikramiyesi kadarlık kısmı istisnaya konu edilecek, aşan kısmı ise ücret olarak vergilendirilecektir.

    İhbar tazminatı da GVK 61. maddeye göre ücrettir. Gelir vergisi ve Damga Vergisi istisnası uygulanır.

    _____________________________

    İLGİLİ İÇERİKLER

    01/01/2022 tarihinden itibaren asgari ücrette gelir vergisi ve damga vergisi istisnası getirilmişti. Bu istisna ocak ayında işten çıkan işçinin kıdem ve ihbar tazminatını da kapsıyor mu?

    Kıdem ve ihbar tazminatı da GVK 61. maddeye göre ÜCRETTİR. GV ve DV istisnası uygulanır.

    _____________________________


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikHurda araç alıp-satımını yapan firma, aldıkları hurda araçların giriş kaydını noter satış sözleşmesi ile yapabilir mi?
    Sonraki İçerikAsıl işi emlak ticareti olan şirkete tekne alabilir mi?