Ana Sayfa Güncel Aracımı hurdaya ayırmak istiyorum ne yapabilirim?

Aracımı hurdaya ayırmak istiyorum ne yapabilirim?

621
0
Aracımı hurdaya ayırmak istiyorum ne yapabilirim?
M1, N1 kategorisindeki hurda araçlar için 81 ilde araç sahiplerinin rahatça ulaşabileceği, araçlarını teslim edebilecekleri ve hurdaya ayırabilecekleri teslim yerleri oluşturulmuştur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ve Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliği ile oluşturulan “Ömrünü Tamamlamış Araçlar Bertaraf Takip Sistemi (ÖTA Sistemi)” adlı çevrim içi veri paylaşım sistemi ile lisanslı tesislere teslim edilmeyen ömrünü tamamlamış araçların Emniyet Müdürlüğünce hurdaya ayrılması engellenmiştir. ÖTA teslim yerleri listesine https://cygm.csb.gov.tr/atik-yonetimi-i-83468 bağlantısından ulaşılabilmektedir.

Araç alım satım işi ile iştigal etmekte olan Limited şirketiz. Haziran ayı içerisinde hurda teşvik kapsamında araç aldık ve araçlardan 15 bin TL ÖTV indiriminden faydalandık. Firmamız aktifinde bulunan ve hurdaya ayrılan bu araçlar ile ilgili hurda araçları teslim alan ilgili kişi veya firmaya fatura düzenlenecek mi fatura düzenlenecek ise KDV muafiyeti var mıdır?

Fatura düzenlenecektir. KDV istisnası olmaz. KDV hesaplanacaktır.


Firmamıza araç satın aldık. 10.000 TL hurda araç teşvikinden yararlandık.

Sorum şöyle; Hurda araç teşvikinden yararlanmamız için bize noter satışı yapılan 3.000 TL bedelli hurda araç faturalarını gidere mi atmalıyız yoksa KKEG olarak mı kayıtlara almamız gerekir?

Alınan araç 254 hesaba kayıt edilir.

——————– / ———————–

254(b)

100/102/320 (a)

——————– / ———————–

Hurda olarak alınan aracın teşvik de kullanılması halinde 254 hesabın kapanışı

——————– / ———————–

689 kkeg (b)

254 (a)

——————– / ———————–

Yeni araç alışı

——————– / ———————–

254 (b)

191 (b)

320 (a) 689 (a) araç

——————– / ———————–

Binek ise; ödenen kdv (191) maliyete veya gidere azılır. 689 hesaba ise ötv teşvik tutarı yazılır.

 


Kaynak: ÇSB, İSMMMO,
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikÜreticiden aldığımız kağıt kutu ve koli için GEKAP beyanı verecek miyiz?
Sonraki İçerikTeşvikli çalışan kişi işten çıkartılırsa yersiz yararlanılan teşvik iade edilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz