Ana Sayfa Vergi Altın hesaplarını kur korumalı bedeli mevduata 17/02/2022 ye kadar çevirirsen dönüşün kazancımı...

    Altın hesaplarını kur korumalı bedeli mevduata 17/02/2022 ye kadar çevirirsen dönüşün kazancımı 2021/4 dönem geçici vergide istisna olarak kullanabilir miyim?

    474
    0

    Altın hesaplarını kur korumalı bedeli mevduata 17/02/2022 ye kadar çevirirsen dönüşün kazancımı 2021/4 dönem geçici vergide istisna olarak kullanabilir miyim?

    Mükelleflerin 31/12/2021 tarihli bilançolarında yer alan YABANCI PARALAR ve ALTIN hesapları ile 1/1/2022 tarihinden itibaren (bu tarih dahil) AÇILACAK İŞLENMİŞ VE HURDA ALTIN HESABI bakiyeleri Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 14 üncü maddesi kapsamındadır. Dolayısıyla, söz konusu yabancı paralarını ve altın hesaplarını 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (I) numaralı bendinin (g) alt bendi hükmüne istinaden Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm kuru/fiyatı üzerinden, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun geçici 14 üncü maddesinde öngörülen süre ve şekilde Türk Lirasına çeviren kurumlar vergisi mükellefleri bu istisnadan yararlanabileceklerdir.

    İstisna edilen işlem için 31/12/2021 tarihli olarak Kur değerlemesi yapılır. Yapılan değerlemeye ilişkin hesaplanan Kur geliri 646 hesaba yazılır.

    TL dönüştürülen ve Değerleme yapılan Hesap; 2022’de Bankada açılacak kur garantili mevduat hesabına aktarılır. 2021/4. Dönem Kurum Geçici Vergi Beyannamesine eklenen “Matrah bildirimi” kulakçığının “Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler” bölümüne yazılarak İstisna işlemi sağlanmış olur. Bu İstisna işlemi için ayrıca muhasebe kaydı yapılmaz.

    31/12/2021 Tarihinde Kur değerlemesi muhasebe kaydı yapılır.

    2022 yılında açılış bilançosundaki 102 hesapta ki Döviz hesabı kapatılır. Yerine Kur korumalı mevduat hesabı açılır.


    Türk Lirasına Çevrilen Yabancı Paralar ve Altın Hesapları İçin Kur Farkı, Faiz, Kar Payı ile Diğer Kazançlara İlişkin Kurumlar Vergisi İstisnasının Usul ve Esasları Belirlendi

    TÜRMOB Sirküleri için TIKLAYIN…


    Döviz ve Altın Dönüşüm Hesaplarında Sıfır Tevkifat Uygulamasına Tüzel Kişilerde Dahil Edildi

    TÜRMOB Sirküleri için TIKLAYIN…


    TÜRMOB

    19 SIRA NOLU KVK GENEL TEBLİĞİNDE BELİRTİLEN, YABANCI PARA KUR DEĞERLEMESİ SONUCUNDA OLUŞAN İSTİSNA KAZANCIN HESAPLAMASINA İLİŞKİN EXCEL ARACI KULLANICILARIN HİZMETİNE AÇILMIŞTIR!… 

    📌 Hesaplama Tablosu için tıklayınız…👉👉 http://ow.ly/h0fX50HVtLZ

    📌 Programın Kullanımı Sırasında Dikkate Edilecek Hususlar için tıklayınız…👉👉 http://ow.ly/aAfO50HVuEt

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBir bir ihracat için Türkiye’de aracı olunduğunda ve Türkiye’deki yerleşik firmaya kesilecek komisyon faturasında Kdv olmalı mıdır?
    Sonraki İçerikTeknokent bölgesinde faaliyet gösteren şirketimizin, yemek,kırtasiye,genel gider,kira vb. giderlere ilişkin düzenlenen faturalardaki kdv yi beyannameden indirim konusu mu yapabiliriz, yoksa proje maliyetine mi yazmamız doğru olur?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz