Alegori

Bir görüntü, bir yaşantı veya bir davranışın daha iyi kavranmasını sağlamak için göz önünde canlandırıp dile getirme sanatıdır. Soyut bir düşünceyi heykel ya da resim ile göstermek, örneğin adalet düşüncesinin gözü bağlı ve elinde terazi bulunan bir kadınla (Themis) anlatılması gibi.

Yusuf Has Hacib’in eseri Kutadgu Bilig, Türk yazınındaki alegorik yapıtlardan biridir. Eserde “Adalet”, “Saadet”, “Devlet” ve “Akıl” iyi bir devletin nasıl olması gerektiğini tartışır. Bu soyut kavramların insan niteliği ile verilmesi “Alegori”dir. Daha çok fabl’larda görülür.

Türk Dil Kurumu’nun tanımına göre sembollerle anlatılan metinlere alegorik denir. Alegori, “yaygın açık eğretileme (metafor)” özelliği de gösterir.

013 le vite, ambrogio lorenzetti.jpgEdebi bir araç olarak bir alegori , gerçek dünya meseleleri ve olayları hakkında daha geniş bir mesaj vermek için bir karakterin, mekanın veya olayın kullanıldığı bir mecazdır. Alegori (alegorik cihazların ve eserlerin uygulanması ve kullanımı anlamında), tarih boyunca, sanatın bütün biçimlerinde geniş çapta ortaya çıkmıştır, çünkü büyük ölçüde karmaşık fikirleri ve kavramları, izleyicileriyle anlaşılır veya çarpıcı şekilde kolayca gösterebilir veya iletebilir.

Yazarlar veya konuşmacılar tipik olarak edebi aygıtlar olarak ya da yazarın iletmek istediği ahlaki, manevi veya siyasi anlamı yaratan sembolik figürler, eylemler, görüntüler veya olaylar aracılığıyla gizli ya da karmaşık anlamlar taşıyan (yarı) anlamsal aygıtlar olarak kullanırlar.

Modern alegoriFraktal, Resmi, Fikir, Alegori, Tasarım

Anlamlı hikayeler neredeyse her zaman büyük sorunlara uygulanabilir olduğu için, alegoriler yazarın tanımadığı birçok hikayede okunabilir. Bu bir alegori veya bir alegori olarak bir hikaye okuma eylemidir. Popüler kültürde hedeflenebilecek veya edilmeyebilecek alegori örnekleri arasında Bertolt Brecht’in çalışmaları ve hatta CS Lewis ve Narnia Chronicles of CS Lewis ve A Kingdom Uzak ve Açık: Komple Kuğu gibi bazı bilim kurgu ve fantazi eserleri sayılabilir. Mark Helprin tarafından Lake Trilogy .

Isaac Newton’un başına düşen elmanın öyküsü, bir diğer ünlü alegoridir. Yerçekimi fikrini, keşfedildiği basit bir şekilde göstererek basitleştirdi. Aynı zamanda, teoriyi kısa bir masalda yoğunlaştırarak bilimsel vahiyi iyi yapmıştır.

Şiir ve kurgu

Laurent de La Hyre’nin Aritmetik Alegorisi’nin Detayı, c. 1650

Alegorezin herhangi bir çalışmada alegoriyi keşfetmesine rağmen, modern kurgunun her rezonans eserinin alegorik olmadığını ve bazılarının bu şekilde görülmediğini açıkça belirtmek gerekir. Henry Littlefield’ın 1964 tarihli makalesine göre, L. Frank Baum’un Harika Oz Büyücüsü , zamanın siyasetini tartışmak için konuşulan hayvanlarla ve genel olarak kabataslak karakterlerle genişletilmiş bir masalda komplo odaklı bir fantazi öyküsü olarak kolayca anlaşılabilir. 

Bazı benzersiz alegori örnekleri:File:Allegory of Arithmetic - detail.JPG

  • Edmund Spenser – Faerie Queene : Şiirdeki birkaç şövalye aslında birkaç erdem anlamına geliyor.
  • William Shakespeare – Tempest : ıssız bir adada iyiyle kötülük arasındaki kavga
  • John Bunyan – Hacı’nın İlerlemesi : Kahramanlar Hıristiyan ve Evangelistlerin yolculuğu ruhun dünyadan cennete yükselişini sembolize eder.
  • Nathaniel Hawthorne – Genç Goodman Brown : Şeytanın Asası, Tanrı’nın meydan okumasını sembolize ediyor. Goodman ve Faith gibi karakterlerin isimleri, hikâyenin sonuçlanmasında ironik bir şekilde paradoks olarak hizmet eder.
  • Nathaniel Hawthorne – Kırmızı Mektup : Kırmızı mektup birçok şeyi sembolize ediyor. Karakterler, içsellikte gelişmiş olsalar da, dünyayı görme yollarını temsil ettikleri için alegoriktir. Sembolizm de öne çıkıyor.
  • George Orwell – Hayvan Çiftliği : Domuzlar Rus Devrimi’nin politik şahsiyetlerini temsil ediyor.
  • László Krasznahorkai – Direniş Melankolisi ve Werckmeister Harmonies filmi: İşgalci bir işlevsiz hükümeti tanımlamak için bir sirk kullanıyor.
  • Edgar Allan Poe – Kırmızı Ölümün Maskesi : Hikaye, insanların ölümden kaçamamaları için bir alegori olarak okunabilir.
  • Arthur Miller – Crucible : Salem cadı denemelerinin , Amerika Birleşik Devletleri’ndeki komünistlerin ve kara listeye alınmasının , McCarthy’nin bir alegorisi olduğu düşünülmektedir.

Bazı ayrıntılı ve başarılı alegori örnekleri,

  • Ambrogio Lorenzetti – Città e Campagna’daki Catettio Governo e loro Effetti (1338–1339)
  • Sandro Botticelli – Primavera (1482)
  • Albrecht Dürer – Melencolia I (1514)
  • Bronzino – Venüs, Aşk Tanrısı, Folly ve Zaman (1545)
  • İngilizce Okulu – “Kraliçe Elizabeth’in Alegorisi” (yaklaşık 1610)
  • Artemisia Gentileschi – İngiliz Taçları Altındaki Barış ve Sanatın Bir Alegorisi (1638); Resmin Alegorisi Olarak Portre (c. 1638–39)
  • Bartholomeus Strobel’in Vaftizci Yahya Stili’nin Öncülüğü ile Herod Bayramı , aynı zamanda pek çok önde gelen siyasi ve askeri figürün portreleriyle, Otuz Yıl Savaşları zamanında Avrupa’nın bir alegorisidir.
  • Jan Vermeer – Resim alegorisi (1666)
  • Jean-Léon Gérôme – Her Şeyden Çıkan Gerçek (1896)
  • Marcel Duchamp – Gelin (1912–1923)
  • Graydon Parrish – Terör ve Trajedi Döngüsü (2006)
  • Damien Hirst – Verity (2012)

 


Kaynak: Vikipedia
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


 

Önceki İçerikE-Tebligat Sisteminin faydaları nelerdir?
Sonraki İçerikBirden fazla sigorta dosyası olan şirketlerin SGK teşviklerinden faydalanması için ortalama personel sayısı nasıl hesaplanır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz