Ana Sayfa Vergi Aktife kayıtlı kamyonet belediyeye bağışlanırsa vergi uygulaması nasıl olacak?

    Aktife kayıtlı kamyonet belediyeye bağışlanırsa vergi uygulaması nasıl olacak?

    1
    0

    Kurumlar vergisi mükellefiyiz aktifimize kayıtlı kamyoneti belediyeye bağış yapıcaz. Muhasebe kaydını nasıl yapmamız gerekir, 254 ve 257 hesabı nasıl kapatmam gerekir?

    KURUMLAR VERGİSİ

    Bağış ve yardımlar ile ilgili düzenlemeler 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10. maddesinde düzenlenmiştir. KVK’nın 10/1-c maddesine göre aşağıda sayılan kurum ve kuruluşlara yapılan bağış ve yardımlar, kurum kazancının % 5’ini aşmamak kaydıyla Kurumlar Vergisi Beyannamesinde kurum kazancından indirilirler.
    **Genel ve katma bütçeli idareler
    **İl özel idareleri
    **Belediye ve köyler
    ***KAMU MENFAATİNE YARARLI DERNEKLER
    **Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan VAKIFLAR
    **Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlar.

    Yapılan bağış ve yardımların gider yazılması yerine, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinde beyan edilen gelirden indirilmesi esası getirilmiştir. Buna göre yapılan bağış ve yardımların tamamı önce kanunen kabul edilmeyen gider olarak beyanname üzerinde kazanca eklenmeli ve daha sonra gelirden indirilecek bağış ve yardımların indirim konusu yapılacak kısmı hesaplanarak beyannamede ayrıca gösterilmek suretiyle kazançtan indirilmelidir.

    KDV YÖNÜNDEN

    3065 Sayılı KDV Kanunu’nun 17. maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlara yapılan insani, dini veya sosyal amaçlı mal teslimi veya hizmet ifası şeklindeki bağışlar, katma değer vergisine tabi değildir. Ayrıca bu kurum ve kuruluşlara yapılan bağışlarda KDV istisnasından yararlanmak için bir üst sınır da belirtilmemiştir. Katma değer vergisi istisnasından faydalanabilmek için iki şart aranmaktadır.

    – Bağış, 3065 Sayılı KDV Kanunu’nun 17. maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlara yapılmalıdır.
    – Teslim veya hizmet bedelsiz olmalıdır.
    Önceden indirilen KDV si “İlave Edilecek KDV” bölümünde gösterilecektir.

    -Söz konusu aracın “254 Taşıtlar Hesabı”nda yer alan kayıtlı değeri ile “257 Birikmiş Amortismanlar Hesabı”nda araca ilişkin olan birikmiş amortisman tutarının ters kayıt yapılarak kapatılması ve kalan tutarın ise “689 Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar Hesabı”nın borcuna kaydedilmesi,

    -Aracın alındığı dönemde yüklenilen ve “191 İndirilecek KDV Hesabı”na kaydedilen tutarın, aracın elden çıkarılması nedeniyle “391 Hesaplanan KDV Hesabı”nın alacağına ve “689 Diğer Olağandışı Gider ve Zararlar Hesabı”nın da borcuna kaydedilmesi,

    gerekmektedir.


    Belediyeye yapılan kamyon bağışı işleminin katma Değer Vergisi Karşısındaki durumu ile ilgili özelge 


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKâr payı stopaj oranı yüzde kaçtır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz