Ana Sayfa Duyurular Makine sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?

Makine sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?

541
0

Küresel Durum

Küresel makine sektöründeki büyümenin itici gücü gelişmekte olan ülkelerdeki üretim artışıdır. Gelişmekte olan ekonomilerdeki görece hızlı nüfus artışı ve buna bağlı olarak artan toplam talep, ülkeleri üretimlerini artırmaya teşvik etmektedir. Makine imalatında en büyük yirmi pazara bakıldığında %5 ve üzerinde büyüyen ülkelerin büyük çoğunluğunu gelişmekte olan ekonomiler oluşturmaktadır. Bu ülkeler Çin, Hindistan, Meksika, Türkiye’dir. Gelişmiş ekonomilerde ise Almanya %3,4 Japonya %2,7, ABD %0,9,  yıllık büyüme oranlarına sahiptir.

Makine üretiminde Endüstri 4.0’ın etkileri görülmektedir. Özellikle Avrupa’daki görece yüksek işgücü maliyetleri düşünüldüğünde üretimde otomasyon ve robotik kullanımının daha da artacağı öngörülmektedir. Üretimde verimlilik ve enerji maliyetlerinde düşüş sağalayan, insansız üretim süreci; “Karanlık fabrika” uygulamaları yaygınlaşmaktadır. Makine imalat endüstrisinin de bu yöndeki olası talep artışına önümüzdeki dönemde hazırlıklı olması gerekmektedir.

Küresel makine sektörü 2019 yılında 4,1 trilyon dolar olarak ölçümlenmiştir. 2030 yılına kadar yıllık ortalama %4,4 büyüyeceği öngörülmekle birlikte 2030 yılında sektörel büyüklüğün 6,5 trilyon dolar üzerine çıkacağı hesaplanmaktadır. Makine sektöründe en büyük pay sahibi ülke %39 ile Çin’dir. Çin’i, %12 ile ABD, %8 ile Almanya takip etmektedir. En büyük 10 pazar içerisinde en hızlı büyüyeceği öngörülen ülke ise yıllık ortalama %6 büyüme ile yine Çin’dir.

Kaynak: kolayihracat.gov.tr

Türkiye’de Durum

Türkiye’de makine sektör büyüklüğü ise 2019 yılında yaklaşık 25 milyar dolar seviyelerindedir. 2030 projeksiyonlarında yıllık ortalama %5,5 büyüyeceği öngürülen makine endüstrisinin sektörel büyüklüğünü 44 milyar doların üzerine çıkaracağı tahmin edilmektedir. 2019 yılında 11 milyar dolarlık ihracat hacmi olan sektörde en çok ihracat yapılan pazarlar sırasıyla Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve  ABD’dir.

Türkiye’de makine sanayiinde operasyonlarını sürdüren 17 binin üzerinde kayıtlı girişim bulunmaktadır. Aynı zamanda makine imalat sektörü 2018 yılında 243 bin üzerinde kişiye doğrudan istihdam sağlamıştır. Makine sanayiinde üretim verimliliği değerlendirildiğinde, işgücü üretkenliği son beş yıl içerisinde istikrarlı olarak artmaktadır. Çalışan başı üretim endeksi 2012 yılında 116,5 iken 2018 yılında 138,3’e çıkmıştır. Makine imalatının yaklaşık %80’i sanayinin gelişmiş olduğu büyük şehirlerimiz; İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Kocaeli ve Bursa’da gerçekleşmektedir.


Kaynak:kolayihracat.gov.tr
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikGümrük müşavirlerinin Asgari Ücret Tarifesindeki ücretleri ile ücretlerin uygulanma usul ve esasları güncellendi
Sonraki İçerikYunanistan Başbakanı Yeni Ekonomik Tedbirleri Açıkladı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz