Ana Sayfa Vergi Yabancı ülke uyruklu murisin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı mirasçılarına intikal eden terekenin vergilendirilmesi

    Yabancı ülke uyruklu murisin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı mirasçılarına intikal eden terekenin vergilendirilmesi

    425
    0

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
    Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

    Sayı : 97895701-160[2018/5.1-6]-E.885198
    Tarih: 04.10.2018

    Konu : Yabancı ülke uyruklu murisin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı mirasçılarına intikal eden terekenin vergilendirilmesi 

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinden, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan dayınız ….n ….’de yaşadığını ve orada vefat ettiğini, yasal mirasçıları olarak size ve kardeşinize bir miktar paranın miras kaldığını, veraset olarak da paranın bu ülkede tasarrufunuza geçtiğini, takip eden dönemlerde de paranın ülkemize Türkiye’ye aktarıldığını belirterek; veraseten tarafınıza intikal eden bu paranın ülkemizde veraset ve intikal vergisine tabi olup olmadığı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

    7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde,

    “Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye’de bulunan malların veraset tarikiyle veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali veraset ve intikal vergisine tabidir.

    Bu vergi, Türk tabiiyetinde bulunan şahısların ecnebi memleketlerde aynı yollardan iktisabedecekleri mallara da şamildir.

    Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetindeki bir şahsın Türkiye hudutları dışında bulunan malını veraset tarikiyle veya sair suretle ivazsız bir tarzda iktisabeden ve Türkiye’de ikametgahı olmayan ecnebi şahıs bu vergi ile mükellef tutulmaz

    hükmü yer almaktadır.

    Aynı Kanunun 2 nci maddesinde, “Şahıs” tabirinin, hilafına sarahat olmadıkça hakiki ve hükmü şahısları; “Mal” tabirinin, mülkiyete konu olabilen menkul ve gayrimenkul şeylerle mameleke girebilen sair bütün hakları ve alacakları ifade ettiği belirtilmiştir.

    Diğer taraftan 1 Seri Nolu Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliğinde konuya ilişkin olarak;

    Kanunun Vinci maddesi : Kanunun 1 inci maddesi verginin hudut ve şümulünü ve mevzuunu tâyin etmektedir. Maddede kanunun hudut ve şümulü sarahaten belirtilmiş ve mükellefiyet noktasından (Mal tabiiyet) esası kabul edilerek miras hisseleri üzerinden vergi istifası prensibi muhafaza olunmuştur. İşbu birinci madde hükmüne göre veraset tarikiyle veya herhangi bir surette olursa olsun ivazsız bir tarzda hakikî veya hükmî bir şahıstan diğer hakikî veya hükmî bir şahsa intikal eden mallar Veraset ve İntikal Vergisine tabidir. Bu esasa göre:

    Muris veya tasarrufu yapan şahıs ister Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde olsun isterse diğer bir ecnebi devlet tabiiyetinde bulunsun, Türkiye Cumhuriyeti hudutları dâhilinde bulunan mallar ile nerede olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti tâbiiyetinde bulunan şahıslara ait mallar;

    Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde bulunan şahısların ecnebi memleketlerde aynı yollardan iktisap edecekleri mallar;

    Veraset ve intikal vergisinin mevzuunu teşkil etmekte ve Türkiye’de ikametgâhı olmayan yabancı bir şahsa Türkiye Cumhuriyeti hudutları dışında intikal eden mallar, bu verginin mevzuu dışında kalmaktadır…”

    açıklamaları yer almaktadır.

    Bu hüküm ve açıklamalara göre, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahısların yabancı ülkelerde Veraset ve İntikal Vergisi Kanununda tanımlanan ivazsız veya veraset yoluyla elde edilen mallar da veraset ve intikal vergisinin konusuna girmektedir.

    Bu itibarla, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan ….’ın yasal mirasçıları olarak size ve kardeşinize Türkiye’de bulunmayan ve yurt dışında tasarrufunuza veraseten intikal eden mirasın 7338 sayılı Kanun kapsamında veraset ve intikal vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

     


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDoktora Öğrencilerine Verilen burs ödemelerinde damga vergisi
    Sonraki İçerikHasta Bakım Hizmeti Ev Hizmeti Kapsamında Değerlendirilir Mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz