Ana Sayfa SGK 4/a sigortalı olarak bir iş yerinde çalışan bir kişi aynı anda ticari...

4/a sigortalı olarak bir iş yerinde çalışan bir kişi aynı anda ticari faaliyette bulunursa 4/b sigortalı kapsamına dâhil olur mu?

4/a sigortalı çalışan aynı anda ticari faaliyette bulunursa 4/b sigortalı kapsamında mı olur?

654
0

Bir firmada 4/a sigortalısı olarak çalışan kişi işine devam ederken aynı zamanda kendi adına mükellefiyet açtırıp home-office e-ticaret işine başlamak istiyor. 10 ay sonra 4/a’dan emekli olup kendi işinin başında olacak, 4’a sigortası kesintisiz devam ederken ticari faaliyete başlayan kişi 4b’ye geçmez 4’a sigortası devam eder değil mi? E-ticaret işini eşi takip edecek maaş ödemeden eşini çalıştırabilir mi? Kendisi 4a’dan emekli olana kadar e ticaret işini takip etmesi için ücretli eleman çalıştırması yeterli olur mu?

Sigortalılık hallerinin çakışması nedeniyle Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılığı esas alınanlar, yazılı talepte bulunmak ve Kanunun 82’nci maddesine göre belirlenen prime esas kazanç alt sınırı ve üst sınırına ilişkin hükümler saklı olmak kaydıyla, esas alınmayan (b) bendi kapsamındaki sigortalılığından dolayı talep tarihinden itibaren prim ödeyebilirler.

Bu fıkra hükümlerine göre ödeme talebinde bulunulduğu halde ait olduğu ayı izleyen ayın sonuna kadar (b) bendi statüsünde primlerini ödemeyenlerin ödeme hakkı düşer.

Bu şekilde ödenen primler; iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sağlanan haklar yönünden, 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılık statüsünde, kısa vadeli sigorta kollarından sağlanan diğer yardımlar ile uzun vadeli sigorta kollarından sağlanan yardımlar yönünden ise 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık statüsünde değerlendirilir.

2.Yargıtay 21. Hukuk Dairesi’nin içtihadında; “Devamlı mahiyetteki işyerinden Kuruma bildirilen ve ihale konusu işin yapımında çalışan sigortalılar yanında işyerinin işvereni veya ortaklarının ya da sigortalı sayılması mümkün olmayan kişilerin (ücretsiz çalışan eşi, diğer sigortalılık hallerine tabi kişilerin) çalışmaları bulunup bulunmadığı araştırılır.” denilmekte olup, ücretsiz çalışan iş sigortalılık tespitinde değerlendirme dışı bırakılmıştır.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

4a’dan (SGK) emeklilik mi yoksa 4b’den (Bağkur) emeklilik mi daha avantajlı?

Mali Müşavirlerin kamu görevi statüsünde midir?

Önceki İçerik2020 Ocak-Nisan arasında Kurulan şirketlerin Sermaye Dağılımları Tablosu
Sonraki İçerik2020 Nisan ayında kurulan şirketlerin büyük çoğunluğu tek ortaklı oldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz