Ana Sayfa Çalışma Hayatı 4/1-a (SSK) emeklisi şirket ortağı olursa huzur hakkı mı alacak? SGDP ödeyecek...

    4/1-a (SSK) emeklisi şirket ortağı olursa huzur hakkı mı alacak? SGDP ödeyecek mi?

    Hizmet akdi ile çalışmayan yani 4-1/b kapsamında sigortalılara huzur hakkı adı altında yapılan ödemelerden sigorta primi kesilmeyecektir.

    370
    0

    4/A Sgk dan emekli olan bir kişi şirket ortağı olursa bu kişi ortağı olduğu şirketten maaş alacak olursa huzur hakkı mı alır yoksa sgdp ödenecek şekilde ücret mi alır? Huzur hakkı alırsa vergisel boyutu nasıl olur?

    SGK mevzuatına göre ise, huzur hakkı adı altında yapılan ödemelerin prime tabii olup olmadığı hususu sigortalıların statüsüne göre belirlenecek olup kişiler, huzur hakkı ödenen veya ödenecek yerde 5510 sayılı Kanunun 4-1/a maddesi kapsamında hizmet akdine bağlı olarak çalışıyorlarsa, bu kişilere yapılan huzur hakkı ödemeleri sigorta primine tabi tutulacaktır. Ancak anılan kişiler hizmet akdi ile çalışmamakta yani 4-1/b kapsamında sigortalı iseler huzur hakkı adı altında yapılan ödemelerden sigorta primi kesilmeyecektir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikPersonele verilecek yol desteği mesafeye bağlı olarak verilebilir mi?
    Sonraki İçerikBorç yoktur yazılarının aranılmasına ilişkin zorunluluk 31 Temmuz 2023 tarihine kadar aranılmayacaktır.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz