Ana Sayfa Mevzuat 26/08/2020 Tarihine Kadar Kolay İşverenliğe Geçen Ev Hizmetleri İşyeri İşverenleri MUH-SGK Vermeyecek

26/08/2020 Tarihine Kadar Kolay İşverenliğe Geçen Ev Hizmetleri İşyeri İşverenleri MUH-SGK Vermeyecek

26/08/2020 Tarihine Kadar Kolay İşverenliğe Geçen Ev Hizmetleri İşyeri İşverenleri MUH-SGK Verecek mi?

599
0

TÜRMOB

Mevzuat Sirküleri 23.08.2020/165

ÖZET

1) Ev hizmetlerinde sigortalı çalıştırmakta iken 5510 sayılı Kanunun Ek 9’uncu maddesi kapsamına geçen işverenlere ait tahakkuklar otomatik olarak oluşturulduğundan bu işverenler Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi göndermeyecektir.

2) 5510 sayılı Kanunun Ek 9’uncu maddesi kapsamına geçmeksizin işyeri sicil numarası üzerinden ev hizmetlerinde çalışan sigortalılarını e-Bildirge sisteminden SGK’ya bildiren işverenler, sigortalı bildirimlerini 2020/Temmuz ayından itibaren Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesiyle yapacaklardır.

EV HİZMETLERİNDE SİGORTALI ÇALIŞTIRAN İŞYERLERİNİN SGK BİLDİRİMİ

5510 sayılı Kanun’un 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında ev hizmetlerinde sigortalı çalıştırmakta iken 5510 sayılı Kanun’un Ek 9’uncu maddesi kapsamına geçen işverenlere ait tahakkuklar otomatik olarak oluşturulduğundan bu işverenler Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi göndermeyecektir.

SGK tarafından ilgili mevzuat bölümünden belirtilen genel yazıyla ev hizmetlerinde sigortalı çalıştıran işyeri işverenlerine kolaylık sağlanmıştır. Buna göre; SGK’da “9700” iş kolu kodu ile tescilli ev hizmeti işyerlerinin 01.07.2020 tarihinden itibaren ek 9’uncu madde kapsamına geçişini 26.08.2020 tarihine kadar talep eden işverenlerden 2020/Temmuz Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini henüz göndermeyenlerin daha önce tescilli işyerlerinden sigortalı işten çıkış bildirgesi alınmaksızın işyeri tescil programında “08- Ek 9 Ev Hizmetine Geçen” kodu ile işyerlerinin 30.06.2020 tarih itibariyle kanun kapsamından çıkarılarak 5510 sayılı Kanunun ek 9’uncu maddesine geçiş işlemlerinin tamamlanması bu işlemden dolayı ilgililere idari para cezası uygulanmaması yönünde düzenleme yapılmıştır.

Bu nedenle 26/8/2020 tarihine kadar bu kapsamdaki işverenler ev adreslerinin bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurarak 5510 sayılı Kanunun Ek 9’uncu maddesi kapsamına geçerlerse Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini vermek zorunda kalmayacaktır.
Ancak, 5510 sayılı Kanunun Ek 9’uncu maddesi kapsamına geçmeksizin işyeri sicil numarası üzerinden ev hizmetlerinde çalışan sigortalılarını e-Bildirge sisteminden SGK’ya bildiren işverenler, sigortalı bildirimlerini 2020/Temmuz ayından itibaren Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesiyle yapacaklardır.


Kaynak: TÜRMOB Mevzuat Sirküler 23.08.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikStopaj alacakları için 1 yıllık zamanaşımı süresi var
Sonraki İçerikE-Faturayı irsaliye olarak kullanabilir miyiz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz