Ana Sayfa Duyurular 2023 Yılı Piyasa Yapıcılığı Yeterlilik Kriterleri

2023 Yılı Piyasa Yapıcılığı Yeterlilik Kriterleri

308
0

T.C.
HAZİNE ve MALİYE BAKANLIĞI

16 Aralık 2022

BASIN DUYURUSU

Bilindiği üzere, Piyasa Yapıcılığı Sistemi’nin uygulama usul ve esaslarını belirleyen mevcut Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi, Bakanlığımız internet sitesinde (www.hmb.gov.tr>Borçlanma Genel Müdürlüğü>Yatırımcılar İçin Bilgiler) yer almaktadır.

Bu kapsamda, 2023 yılında sisteme yeni dahil olmak isteyen bankaların 20 Aralık 2022 tarihine kadar Bakanlığımıza yazılı olarak başvurması gerekmektedir. Bu çerçevede, Piyasa Yapıcılığı Sistemi’nde yer alan ve 2023 yılında sisteme yeni dahil olmak isteyen bankalar için belirlenmiş olan kriterler ile 2023 yılında söz konusu sözleşme kapsamında uygulanacak olan banka gruplandırmalarına ilişkin bilgiler aşağıda yer almaktadır.

2023 Yılı Piyasa Yapıcılığı Yeterlilik Kriterleri

  1. Piyasa yapıcı seçilebilmek için aday olan bankanın bağımsız denetimden geçmiş ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna sunulmuş olan en son mali tabloları itibarıyla sermaye yeterliliği oranının yüzde 12’nin altında olmaması,
  2. Üçer aylık piyasa yapıcılığı dönemleri kapsamında başvuru yapmak isteyen bankaların kriter değerlendirme dönemlerinde1
    a) Birincil piyasada gerçekleştirilen DİBS ihraçlarından yapılan alım tutarının 4 milyar TL’nin altında olmaması,
    b) Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasasındaki DİBS kesin alım satım işlemleri (kendinden kendine işlemler hariç) ile Borsa İstanbul’a tescil ettirilen işlemlere ilişkin tutarın 16 milyar TL’nin altında olmaması gerekmektedir.

2023 Yılı Banka Grupları
2023 yılı Piyasa Yapıcılığı Sözleşmesi’ne göre hak ve yükümlülükler değerlendirilirken piyasa yapıcı bankaların 2022 yılı Haziran ayı itibarıyla Kamuyu Aydınlatma Platformu’na bildirdiği konsolide olmayan bilançoları esas alınarak 2023 yılında geçerli olmak üzere
Bakanlığımızca belirlenen alt ve üst aktif büyüklüklere göre söz konusu bankalar 3 gruba ayrılacaktır. Bu kapsamda;

  1. Birinci grup bankalar, aktif büyüklükleri 1 trilyon TL’nin üzerindeki bankaları,
  2. İkinci grup bankalar, aktif büyüklükleri 500 milyar ve 1 trilyon TL arasındaki bankaları,
  3. Üçüncü grup bankalar ise aktif büyüklükleri 500 milyar TL’nin altındaki bankaları ifade etmektedir.
    Kamuoyuna duyurulur.

Kaynak: T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikTeknoloji geliştirme bölgesinde kiralanan yerin kira kontratı için damga vergisi ödenecek mi?
Sonraki İçerikİnternet üzerinden çanta ve takı satışı yapan mükellefin Facebook ve Instagram’a ödediği reklam için 2 nolu KDV ve stopaj ödemesi gerekir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz