Ana Sayfa Vergi 2022 Yılında elde edilen Eurobond faiz gelirinin beyan sınırı nedir?

    2022 Yılında elde edilen Eurobond faiz gelirinin beyan sınırı nedir?

    226
    0

    2022 yılında eurobond dan dolayı faiz geliri elde etmiş, başka ticari veya kira geliri yok. 19.000 TL faiz geliri için yıllık beyan verilir mi?

    Elde edilen eurobond faiz geliri 70.000 TL den az ise yıllık GV beyannamesinde beyan edilmez.(Beyana tabi başak geliri yok ise)


    Eurobond faiz gelirleri, ülkeler arası para transferleri için kullanılan ve genellikle yabancı para cinsinden olan bir borçlanma aracı olan Eurobond’ların faiz getirisidir. Eurobond faiz gelirleri, yatırımcının bulunduğu ülkede vergilendirilir. Ancak vergilendirme işlemi, yatırımcının ikamet ettiği ülke ile Eurobond’un ihraç edildiği ülke arasındaki vergi anlaşmasına bağlı olarak değişebilir.

    Genel olarak, Eurobond faiz gelirleri, yatırımcının ikamet ettiği ülkede vergilendirilir. Ancak bazı ülkeler, Eurobond faiz gelirlerinin vergilendirilmesini düşük veya sıfır oranlarda belirlerler. Bunun nedeni, Eurobond piyasasının gelişmesine ve ülkenin yabancı yatırımcılara olan çekiciliğini arttırmaya yönelik politikalarıdır.

    Türkiye’de Eurobond faiz gelirleri, yabancı yatırımcılar için %0 stopaja tabidir. Yani, yabancı yatırımcılar Türkiye’de elde ettikleri Eurobond faiz gelirleri üzerinden herhangi bir vergi ödemezler.

    Ancak, Eurobond faiz gelirleri ile ilgili vergilendirme işlemleri, yatırımcının bulunduğu ülke ve Eurobond’un ihraç edildiği ülke arasındaki vergi anlaşmalarına bağlıdır. Bu nedenle, Eurobond yatırımı yapan kişilerin vergilendirme işlemleri hakkında uzman vergi danışmanlarından yardım almaları önerilir.

    Türkiye’de ikamet eden Türk vatandaşlarının Eurobond faiz gelirleri vergiye tabidir. Eurobond faiz gelirleri, Türkiye’de Gelir Vergisi Kanunu kapsamında gelir olarak kabul edilir ve beyan edilmesi gerekmektedir.

    Türkiye’de ikamet eden Türk vatandaşları, elde ettikleri Eurobond faiz gelirlerinin vergilendirilmesi için beyanname vermek zorundadırlar. Eurobond faiz gelirleri, Türkiye’deki diğer faiz gelirleri gibi, beyan edilen gelirler arasında değerlendirilerek, Gelir Vergisi Kanunu’na göre belirlenen oranlarda vergilendirilir.

    Türk vatandaşlarının elde ettiği Eurobond faiz gelirleri, Türkiye’de elde edilen diğer beyana tabi faiz gelirleri ile birlikte beyan edilir ve vergilendirilir.

    Ancak, Türkiye’nin Eurobond faiz gelirleri üzerindeki stopaj oranı %0’dır, yani Türk vatandaşları Eurobond faiz gelirleri üzerinden stopaj ödemezler. Ancak, bu durum Türk vatandaşlarının Eurobond faiz gelirlerini beyan etmekten muaf olmalarını sağlamaz. Beyanname verilmemesi durumunda, vergi idaresi tarafından cezai işlemler uygulanabilir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİştiraklerden alınan temettü gelirleri hangi hesaba kaydedilecek?
    Sonraki İçerikNakdi sermaye indirimi bazı ilk yıl yapılmayıp sonraki yıllarda yapılabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz