Ana Sayfa Mevzuat 2021 Yılı Temmuz-Aralık Döneminde Alkollü İçecekler ve Tütün Mamulleri ÖTV’si Artmıyor

2021 Yılı Temmuz-Aralık Döneminde Alkollü İçecekler ve Tütün Mamulleri ÖTV’si Artmıyor

386
0

TÜRMOB

Mevzuat Sirküleri 27.06.2021/132

2021 Yılı Temmuz-Aralık Döneminde Alkollü İçecekler ve Tütün Mamulleri ÖTV’si Artmıyor

4137 sayılı Cumhurbaşkanı Kararında Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 12’nci maddesine göre alkollü içecekler ve tütün mamulleri özel tüketim vergisi tutarlarının, yurtiçi üretici fiyat endeksinde son altı aya göre meydana gelen artış oranında arttırılmasına ilişkin düzenlemenin 2021 yılı Temmuz- Aralık dönemi için uygulanmayacağı belirtildi.

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 12’nci maddesinin üçüncü fıkrasında; (III) sayılı listedeki mallar için belirtilen asgari maktu vergi tutarlarının veya Cumhurbaşkanınca bunlara ilişkin belirlenen en son asgari maktu vergi ve maktu vergi tutarlarının, ocak ve temmuz aylarında, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksinde son altı ayda meydana gelen değişim oranında, bu değişimin ilanı gününden geçerli olmak üzere yeniden belirlenmiş sayılacağı; Cumhurbaşkanının uygulama dönemlerini gün veya ay olarak belirlemeye veya belirleyeceği mallar ve aylar itibarıyla yeniden belirlenmiş sayılan tutarların uygulanmamasına karar vermeye yetkili olduğu hüküm altına alınmıştır.

Söz konusu düzenleme uyarınca meyve suları, kolalı gazozlar, alkollü içecekler ve tütün mamullerinin yer aldığı ÖTV Kanununa ekli III Sayılı yer alan maktu ve asgari maktu vergi tutarları Ocak ve Temmuz aylarında üretici fiyat endeksinde son altı aya göre meydana gelen artış oranında arttırılmaktadır.

Ancak maddenin verdiği yetkiye istinaden 25 Haziran 2021 tarihli ve 31522 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 4137 sayılı “4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12’nci Maddesinin (3) Numaralı Fıkrası Hükmünün, 2021 Yılı Temmuz-Aralık Dönemi İçin Uygulanmaması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı” ile 4760 Sayılı Kanunu’nuna ekli III sayılı Listenin (A) cetvelinde yer alan malların asgari maktu vergi tutarları ile (B) Cetvelinde yer alan malların asgari maktu ve maktu vergi tutarları hakkında söz konusu artışın, 2021 yılı Temmuz- Aralık döneminde uygulanmayacağı belirtilmiştir.


Kaynak: TÜRMOB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİndirimli KDV oranları ne zaman sona ermektedir?
Sonraki İçerik7326 Sayılı Kanunun Yayımı Tarihi İtibarıyla Dava Açma Süresi Geçmemiş veya İhtilaf Konusu Olan İdari Para Cezaları için yapılandırma

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz