Ana Sayfa Vergi 2021 Cirosuna göre e-İrsaliye geçiş tarihi nedir?

    2021 Cirosuna göre e-İrsaliye geçiş tarihi nedir?

    477
    0

    1-2021 Mayıs ayında kurulan ltd.şti. CNC tezgahında metal işliyor e fatura sistemine dahil değil bu mükkellef sektörel bazda e irsaliyeye geçecek mi? geçecekse tarih nedir?

    2-Cirosu 10.000 altında e faturaya ve e deftere geçiş zorunluluğu var mıdır?

    Vergi Usul Kanunu 535 Sıra numaralı Genel Tebliği kapsamında;
    sorunuzda geçen bilgiye göre;

    “MADDE 7 – Aynı Tebliğin “IV.3.6. e-İrsaliye Uygulamasına Geçiş Süresi” başlıklı bölümünün ikinci fıkrasında yer alan “demir, çelik ürünlerinin imal, ithal veya ihracını gerçekleştirenler,” ibaresi “demir ve çelik ile demir veya çelikten ürünlerin imal, ithal veya ihracını gerçekleştirenler (ticari kazançları basit usulde tespit edilenler hariç),” şeklinde, aynı fıkrada yer alan “ilgili hesap dönemi brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 25 Milyon TL” ibaresi “brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2018, 2019 veya 2020 hesap dönemlerinde 25 Milyon TL, 2021 veya müteakip hesap dönemlerinde 10 Milyon TL” şeklinde değiştirilmiştir.”

    mükellefiniz yukarıdaki kriter kapsamında kalıyorsa e-irsaliye ve bundan kaynaklı e-fatura/e-arşiv fatura uygulamasına geçiş sağlayacaktır.

    Brüt satış hasılatı 10 milyon kriteri değişmiş olup;
    1- Brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı);
    a) 2018, 2019 veya 2020 hesap dönemleri için 5 Milyon TL,
    b) 2021 hesap dönemi için 4 Milyon TL,
    c) 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL

    üzeri olan mükelleflerin e-fatura/e-arşiv fatura ve takip eden dönem başı e-defter zorunluluğu olacaktır.


    Bir şirketimiz 31.12.2021 tarihi itibariyle 11.253.574,13 TL brüt hasılata ulaştı. E-irsaliyeye geçmemiz zorunlu mu? 

    VUK 526 Kapsamında; “1/1/2020 tarihinden itibaren; Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle EPDK’dan lisans alanlar, Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malları imal, inşa veya ithal edenler, maden ruhsat veya sertifikası alanlar (yaptıkları sözleşmeye istinaden maden üretim faaliyetinde bulunan mükellefler dahil), şeker imalini gerçekleştirenler, demir, çelik ürünlerinin imal, ithal veya ihracını gerçekleştirenler, Gübre Takip Sistemine dahil olanlar, Hal Kayıt Sistemi kapsamındaki sebze ve meyvelerin toptan ticaretini yapmaya başlayan tüccar veya komisyoncular söz konusu şartların sağlandığı ayı izleyen dördüncü ayın başından, ilgili hesap dönemi brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 25 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin ise müteakip hesap döneminin yedinci ayı başından itibaren e-İrsaliye uygulamasına geçmeleri ve bu tarihten itibaren düzenleyecekleri sevk irsaliyelerini bu Tebliğin “V.7.” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde, e-İrsaliye olarak düzenlemeleri ve kayıtlı kullanıcılardan e-İrsaliye olarak almaları zorunludur.” Yukarıdaki kriterleri sağlayan mükellefler e-irsaliye uygulamasına geçiş yapacaklardır.


    E-Defter mükellefi olan matbaacı firmamız 2021 başında e-irsaliyeye cirodan dolayı geçildi. Satışlar hep ihracat olduğu için e-irsaliye ile işimiz olmadı. Tehlikeli katı atık geri dönüşüm amacıyla her sene ufak bir teslimatı Kâğıt irsaliye keserek yapıyorduk. (Geri Dönüşüm amacıyla teslimat fatura edilmeyecek ibaresi yazarak) Bu senede kağıt irsaliye ile teslimat yapabilir miyiz?

    E-irsaliye kullanıcı olan mükellefler, e-irsaliye kılavuzlarında belirtildiği üzere, e-irsaliye uygulamasına kayıtlı olmayanlara da e-irsaliye düzenleyebilir.

     


    Kaynak: İSMMMO, e-İrsaliye Kılavuzu
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBankadan KDV siz alınan arsanın satışından KDV hesaplanacak mı?
    Sonraki İçerikİhraç kayıtlı satışlar dövizle tahsil edilebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz