Ana Sayfa Duyurular İstanbul İhracatçı Birlikleri yılın ilk sekiz ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla...

İstanbul İhracatçı Birlikleri yılın ilk sekiz ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla ihracatını %30 oranında artırdı

51
0

İstanbul İhracatçı Birlikleri’nden 5 Milyar 853 Milyon Dolarlık İhracat

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), yılın ilk sekiz ayında (ocak-ağustos), geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, ihracatını yüzde 30 oranında artırarak, bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliği ile toplamda 5 milyar 853 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. İİB Koordinatör Başkanı Ahmet Güleç, “İstanbul İhracatçı Birlikleri, yılın ilk sekiz ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla, yüzde 30 oranında daha fazla ihracat yaptı. Öncelikle, ihracat artışımızda katkısı olan bütün ihracatçılarımızı kutlarım. Yılın ilk üç çeyreğini ihracat artışı ile kapatmayı öngörüyoruz” dedi.

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliği ile 2021 yılının ilk sekiz ayında 5 milyar 853 milyon dolar tutarında ihracat yaparak, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30 oranında ihracat artışı sağladı. İstanbul İhracatçıları, yılın ilk sekiz ayında 188 ülke pazarına ürün sattı ve ülke ihracatındaki payı yüzde 4.6 oldu.

En çok ihracat Irak’a

İstanbul İhracatçı Birlikleri, yılın ilk sekiz ayında, değer bazında en fazla ihracatı 416 milyon dolar ile Irak’a gerçekleştirdi. Irak’a en fazla mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile su ürünleri ve hayvansal mamuller ihraç edildi. İİB, Irak’ın ardından değer bazında en fazla ihracatı Amerika Birleşik Devletleri, Norveç, Almanya ve Birleşik Krallık’a gerçekleştirdi. İİB ihracatında, ABD’ye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, mobilya, kağıt ve orman ürünleri; Norveç’e gemi ve yat, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri; Almanya’ya fındık ve mamulleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri; Birleşik Krallık’a ise mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ön plana çıktı.

Ülke grupları baz alındığında ise İİB’nin en fazla ihracat yaptığı bölge 1 milyar 330 milyon dolar ile Avrupa Birliği ülkeleri oldu.

İİB’den ağustos ayında yüzde 34.8 oranında ihracat artışı

İstanbul İhracatçı Birlikleri, ağustos ayında, bir önceki yılın aynı aynı ayına kıyasla yüzde 34.8 oranında artışla, 717 milyon doların üzerinde ihracat yaptı. Birlik, ağustosta en fazla ihracatı Irak, ABD, Birleşik Krallık, Almanya ve İsrail’e gerçekleştirdi.

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nden yüzde 28.6 oranında artış

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, yılın ilk sekiz ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28.6 oranında artışla, 1 milyar 491 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. Birlik, ağustos ayında ise, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 48.4 oranında artış ile 219 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi.

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden yüzde 18.6 oranında ihracat artışı

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), yılın ilk sekiz ayında, 2020’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 18.6 oranında artışla, 1 milyar 473 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. Birlik, ağustos ayında ise, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 33.3 oranında artış ile 182.7 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.

Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatları Birliği’nden yüzde 14.1 oranında ihracat artışı

Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB), yılın ilk sekiz ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasa yüzde 14.1 oranında artış ile 869.5 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. Birliğin ağustos ayında yaptığı ihracat ise 58.6 milyon dolar oldu.

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nden yüzde 22.2 oranında ihracat artışı

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB), yılın ilk sekiz ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22.2 oranında artış ile 558 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Birlik, ağustos ayında ise, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla ihracatını yüzde 44.5 oranında artırarak, 72.5 milyon dolar tutarında ihracat yaptı.

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden 378 milyon dolarlık ihracat

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB), yılın ilk sekiz ayında, 378 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Birlik, ağustos ayında ise, ihracatını bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 47 oranında artırarak, 46 milyon doların üzerinde ihracat yaptı.

İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nden yüzde 18.3 oranında ihracat artışı

İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, yılın ilk sekiz ayında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 18.3 oranında artış ile 271 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Birlik, ağustos ayında ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 54.4 oranında artışla, 35.5 milyon dolar tutarında ihracat yaptı.

İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nden yüzde 16.1 oranında artış

İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KUMİB), 2021’in ilk sekiz ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16.1 oranında artış ile 120 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Birlik, ağustos ayında ise, yaklaşık 11 milyon dolar tutarında ihracat yaptı.

Güleç: Yılın ilk üç çeyreğini ihracat artışı ile kapatmayı öngörüyoruz

İstanbul İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Güleç, “İstanbul İhracatçı Birlikleri, yılın ilk sekiz ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla, yüzde 30 oranında daha fazla ihracat yaptı. Öncelikle, ihracat artışımızda katkısı olan bütün ihracatçılarımızı kutlarım. Yılın ilk üç çeyreğini ihracat artışı ile kapatmayı öngörüyoruz. Ağustos ayında, ihracatçı firmalara yönelik eğitimlerimize devam ettik. İİB organizasyonu ile, Bahreyn’e yönelik online ve yüz yüze ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. Mobilya ile kağıt-karton sektörüne yönelik “Dijital Dönüşüm ve E-İhracat” konulu iki yeni UR-GE projemizin başladığı müjdesini sizlerle paylaşmak isterim. Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki dış ticaret hacmini genişletmeye yönelik düzenlenen Türkiye Çin İş Geliştirme Forumu’na, iki birliğimiz info stand ile katılım sağladı. Burada yerli firmalar, Çinli firmalarla yüz yüze ve dijital platformlar üzerinden bir araya gelerek, iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Mevcut olan pazarlarda varlığımızı güçlendirerek, yeni pazarlarla beraber yıl sonuna doğru emin adımlarla yürüyoruz” dedi.


Kaynak: İstanbul İhracatçı Birlikleri
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikSanayi sektöründe katma değer %40,5 oranında arttı, böylece sanayi sektörü yılın ikinci çeyreğindeki ekonominin genelindeki büyümeye %7,5 puan katkı yaptı
Sonraki İçerikPara Politikası Kurulu politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının %19’dan %18’e indirilmesine karar verdi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz