Ana Sayfa Duyurular Ev tekstili ürünleri ve cerrahi maske ürün gruplarının da yer aldığı diğer...

Ev tekstili ürünleri ve cerrahi maske ürün gruplarının da yer aldığı diğer hazır eşya ürün grubunda ihracat %26 arttı

560
0

İhracat Artışında Öne Çıkan Ülkeler

2021 yılının Ocak-Şubat döneminde, 2020 yılının aynı dönemine kıyasla ihracatı yüksek oranlı artan ve ihracat artışında öne çıkan ülkelerin başında İtalya gelmektedir. Bu ülkeye ihracat %10,9 oranında artışla 129,6 milyon dolara yükselmiştir.

ABD %28,6’lık artış ve 123,1 milyon dolarlık ihracat değeri ile ikinci sırada yer alırken, Polonya %25’lik artış ve 66 milyon dolar ihracat değeri ile üçüncü sırada gelmektedir.
Diğer yandan, Çekya’ya ihracat %116,3 ve Avusturya’ya ihracat %61,6 ile yüksek oranda artmıştır. İhracat artışında öne çıkan diğer ülkeler Kazakistan, İsveç, Romanya, Ukrayna ve Libya olmuştur.

Temel Ürün Grupları İtibarıyla Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatı

2021 yılı Ocak-Şubat döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatının iki temel ürün grubunda %0,5 ile %5’lik oranlarda düşüş kaydedilirken; üçüncü temel ürün grubunda %26’lık oranda artış kaydedilmiştir.

En fazla ihraç edilen ürün grubu olan örme giyim eşyalarının ihracatı 2021 yılı Ocak-Şubat döneminde 2020 yılının aynı dönemine göre %0,5 oranında azalarak 1,5 milyar dolar olmuştur. İkinci büyük grup, dokuma giyim eşyaları ve aksesuarlarının ihracatı %5 oranında azalarak 1,1 milyar dolara gerilemiştir.

Ev tekstili ürünleri ve cerrahi maske ürün gruplarının da içinde yer aldığı diğer hazır eşya ürün grubunda ihracat %26’lık artış ile 435,2 milyon dolar olmuştur.

Ürünler İtibariyle Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatı

2021 yılı Ocak-Şubat döneminde hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatında öne çıkan ürünlere bakıldığı zaman ilk sırada bir önceki yılın aynı dönemine göre %10,4’lük düşüş ve 487,6 milyon dolarlık ihracat değeri ile 6204 GTIP kodlu kadın/kız çocuk için dokuma takım elbise, ceket vb. giyim ürünleri bulunmaktadır. Bu ürün grubunu 2020 yılı Ocak-Şubat dönemine göre %14,9’luk düşüş ve 417,1 milyon dolarlık ihracat değeri ile 6109 GTIP kodlu t-shirt, atlet vb. giyim ürünleri takip etmektedir.

Bahsedilen dönemde ihraç edilen ilk on ürün grubu arasında bir önceki yılın aynı dönemine göre dört ürün grubunda %10,4 ile %25,4 arasında değişen oranlarda düşüşler yaşanmıştır.

6307 GTIP kodlu tek kullanımlık tıbbi maskelerin de içinde yer aldığı diğer hazır eşya ürün grubunda bir önceki yılın aynı dönemine göre %88,5 oranında artış ve 99,6 milyon dolarlık ihracat değeri kaydedilirken; 6210 GTIP kodlu Plastik, kauçuk sıvanmış, emdirilmiş elyaftan hazır giyim eşyalarının yer aldığı ürün grubunda bir önceki yılın aynı dönemine göre %1.136 oranında artış ve 95,4 milyon dolarlık ihracat değeri dikkat çekici olmuştur.


Kaynak: İHKİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİmalat Sanayisine 6 Milyon TL’ye Varan Destek
Sonraki İçerikİstanbul’da işsizlik oranında en yüksek artış 20-24 yaş grubunda: %30.8

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz