Ana Sayfa Yaşamın İçinden Dünya Fikri Mülkiyet Günü

Dünya Fikri Mülkiyet Günü

899
0
Dünya Fikri Mülkiyet Günü

Dünya Fikri Mülkiyet Günü, her yıl 26 Nisan’da kutlanır.

Dünya Fikri Mülkiyet Günü, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) tarafından 2000 yılında ‘patentlerin, telif haklarının, ticari markaların ve tasarımların günlük yaşam üzerinde nasıl bir etki yarattığı konusunda farkındalığı arttırma’ ve ‘yaratıcılığı ve yaratıcıların ve yenilikçilerin dünya çapında halkların gelişimine katkısını kutlamak için’ ilan edilmiştir.

Dünya Fikri Mülkiyet Günü için 26 Nisan seçilmesinin nedeni 26 Nisan 1970’te Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatını Kuran Sözleşme’nin yürürlüğe girmesidir.

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü 

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü ( WIPO (World Intellectual Property Organization) ), Birleşmiş Milletlerin özelleşmiş 17 örgütünden birisidir. WIPO, “Dünyada fikri mülkiyet haklarının korunmasını ve yaratıcı etkinliği teşvik etmek amacıyla” 1967 yılında kurulmuştur.

Uluslararası anlamda fikri mülkiyet haklarını korumaya ve düzenlemeye yönelik çalışmalarda bulunan WIPO, aynı zamanda gelişmekte olan ülkelere bu anlamda finansal ve bilimsel destekte bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler’in tüm üyelerine açılan anlaşmalarla, ulusların kendi içinde fikri mülkiyet hukukunu belirginleştirmeye yönelik çalışmalarda bulunmaktadır.

Bugün 24 anlaşma düzenlemiş olan örgüt, 189 üye ülkeye sahiptir. Fikri mülkiyet ekseninde akademik çalışmalar yapan WIPO, bireysel anlamda da insanların yaratılarını hukuksal bir düzleme oturtup fikri mülkiyete saygıyı güçlendirmeye yönelik bilinçlendirme misyonunu sürdürmektedir.

 

 


Kaynak: Vikipedi
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikBir kooperatife nasıl ortak olabiliriz?
Sonraki İçerikKooperatiften çıkarılma kararına itiraz eden ortağın genel kurul hakları devam eder mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz