Ana Sayfa Çalışma Hayatı Çalışan 8.000 TL brüt maaş almakta ama ayda 10 gün çalışmaktadır, dolayısıyla...

    Çalışan 8.000 TL brüt maaş almakta ama ayda 10 gün çalışmaktadır, dolayısıyla brütü asgari ücretin altında kalmaktadır ve kendisinden gelir vergisi ile damga vergisi kesintisi yapılacak mıdır?

    380
    0

    Çalışan 8.000 TL brüt maaş almakta ama ayda 10 gün çalışmaktadır, dolayısıyla brütü asgari ücretin altında kalmaktadır ve kendisinden gelir vergisi ile damga vergisi kesintisi yapılacak mıdır?

    Ayda 10 gün karşılığı brüt 8.000 TL alan kişinin ücreti asgari ücretin üzerindedir.

    Brüt karşılığı 10 gün için …………… 2.666.66 tl ise gelir ve damga vergisi ödenecektir.


    Birden fazla iş yerinde çalışanlar için istisna sadece en yüksek maaş aldığı iş yerinde uygulanır. Bu tebliğe istinaden bir sorum olacak. Ücretli öğretmenlerimiz aynı zamanda başka okullarda da çalışıyorlar. Tam zamanlı çalışmayanlara istisna tam olarak uygulandığını düşünürsek diğer okuldan daha fazla maaş alıyorsa bizde tam zamanlı çalışmasa bile biz onlardan gelir vergisi kesecek miyiz?

    Aynı zamanda birden fazla işverenden ücret alınması halinde, istisna uygulaması, sadece en yüksek ücretin elde edildiği işveren tarafından gerçekleştirilecektir. 

    Söz konusu işverene bu durumu bildirme yükümlülüğü hizmet erbabına aittir. 

    Birden fazla işverenden aynı tutarda ücret alındığı durumda, istisnayı uygulayacak olan işvereni hizmet erbabı kendisi belirleyecektir. 

    İstisnadan faydalanılan işverende, istisnanın tamamından faydalanılamaması durumunda kalan tutar için diğer işverende istisnadan faydalanılması mümkün değildir.

    İnşaat işyerlerinde puantajla çalışan işçiler var. Bu işçiler için gelir vergisi istisnası uygularken ay içinde başka işyerlerindeki çalışmaları ile ilgili bir beyan mı almalıyız? Aynı işverenin farklı şantiyelerinde çalışan işçiler için istisna her işyeri için uygulanacak mıdır? 

    “GVK 23/ 18. Hizmet erbabının, ödemenin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi düşüldükten sonra kalan tutarına isabet eden ücretleri (Şu kadar ki, istisnayı aşan ücret gelirinin vergilendirilmesinde verginin hesaplanacağı gelir dilim tutarları ve oranları, istisna kapsamındaki tutarlar da dikkate alınarak belirlenir. Ödenecek vergi tutarı, bu suretle bulunan vergi tutarının içinde istisna tutara isabet eden kısım düşülmek suretiyle hesaplanır. İstisna nedeniyle alınmayacak olan vergi ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşamaz. Birden fazla işverenden ücret alanlarda bu istisna sadece en yüksek olan ücrete uygulanır.).” 

    Birden fazla işverenden ücret alınması halinde çalışandan yazılı beyan alınır. 

    Detaylı ve örnekli uygulama için aşağıdaki linkde bulunan Tebliği inceleyiniz. https://www.ismmmo.org.tr/dosya/3087/Mevzuat-Dosya/27012022-gvk-seri-no-319.pdf

    319 SERİ NO’LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ için tıklayın…

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİkinci el oto alım satımı yapan(galerici) mükellefimin alım satıma konu olan araçlarla ilgili yapmış olduğu akaryakıt giderlerinin tamamını mı yoksa % 70 % 30 şeklinde mi gider yazabiliriz?
    Sonraki İçerikNevi Değişikliği Nedeniyle AŞ olan firma Tevkifatlı Fatura Kesme Durumunda LTD şirketinden farklı uygulamaya mı tabidir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz