Ana Sayfa Duyurular Ayakkabı ürün grubu ihracatı 2021 yılı Ocak-Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine...

Ayakkabı ürün grubu ihracatı 2021 yılı Ocak-Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %14,3 oranında düştü

318
0

Ülke Grupları Bazında Deri ve Deri Ürünleri İhracatımızdaki Gelişmeler

Ülke grupları açısından değerlendirildiğinde, % 37,7’lik payıyla en önemli ihracat pazarımız konumunda olan Avrupa Birliği’ne yapılan ihracat, 2021 yılı Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine oranla % 23,1 oranında düşüş göstererek 90,3 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Bu dönemde Eski Doğu Bloku Ülkelerine yapılan ihracatımızda %19,8 oranında düşüş kaydedilmiş, sektörümüzün toplam ihracatından %15,7 oranında pay alarak 37,6 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.

Aynı dönemde Afrika ülkelerine yönelik deri ve deri mamulleri ihracatımızda %14 artış ile 32,1 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. Bu ülkelere yapılan deri ve deri ürünleri ihracatımız, toplam deri ve deri ürünleri ihracatımızın %13,4’ünü oluşturmaktadır.

Deri ve deri ürünleri ihracatımızda diğer önemli pazarlarımızdan olan Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracat, bu dönemde bir önceki yılın aynı dönemine oranla %22,7 düşüş yaşayarak yaklaşık 28,4 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu ülke grubunun Türkiye toplam deri ve deri ürünleri ihracatındaki payı ise %11,9 olarak kaydedilmiştir.

2021 yılı Ocak-Şubat döneminde Asya ve Okyanusya ülkelerine yönelik ihracatımız ise %10,3 oranında artarak 16,7 milyon dolar olarak gerçekleşmiş, bu ülkelerin toplam ihracatımız içerisindeki payı ise %7,0 olmuştur.

Ürün Grupları Bazında Deri ve Deri Mamulleri İhracatımızdaki Gelişmeler

2021 yılı Ocak-Şubat döneminde deri ve deri mamulleri ürün grupları içerisinde en çok ihracat ayakkabı ve aksamları ürünlerimizde yapılmış olup, bu ürün grubunda 159 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmiştir. Ayakkabı ve aksamları ihracatımızda bir önceki yılın aynı dönemine göre % 14,3 oranında düşüş kaydedilmiştir. Bu ürün grubumuzun toplam deri ve deri ürünleri ihracatımız içerisindeki payı 2021 yılı Ocak-Şubat döneminde % 66,6 olarak gerçekleşmiştir.

Saraciye ürün grubumuzda 2021 Ocak-Şubat döneminde gerçekleştirilen toplam ihracatımız 2020 yılının aynı dönemine kıyasla % 13,9 oranında azalarak 31,8 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Saraciye ürün grubunun Türkiye toplam deri ve deri ürünleri ihracatımız içerisindeki payı % 13,3 düzeyindedir.

Yarı işlenmiş/bitmiş deri ve kürk ürün grubu ihracatımızda ise 2021 yılı Ocak-Şubat döneminde % 17,4 oranında düşüş yaşanmış ve 27,3 milyon dolarlık ihracat yapılmıştır. Yarı işlenmiş/bitmiş deri ve kürk ürün grubumuzun Türkiye toplam deri ve deri mamulleri ihracatımız içerisindeki payı ise % 11,4’tür.

İhracatımızda bir diğer önemli grup deri ve kürk giyim grubumuz olup, 2021 yılı Ocak-Şubat döneminde ülkemizden 20,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Bu ürünlerin ihracatında bir önceki yılın aynı dönemine göre % 15,9 oranında düşüş yaşanmıştır. Söz konusu ürünlerin toplamının Türkiye toplam deri ve deri mamulleri ihracatımız içerisindeki payı % 8,4 olarak hesaplanmaktadır.

Grafiklerde de görüldüğü gibi, 2021 yılı Ocak-Şubat döneminde, Deri ve Deri Ürünleri ihracatımızda en yüksek pay, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık 0,2 puan yükselen ayakkabı ve aksamları ihracatında gerçekleşmiştir.

2021 yılı Ocak-Şubat döneminde ayakkabı ve saraciye ürün grubunun deri ve deri mamulleri ihracatındaki payında bir önceki yılın aynı dönemine göre artış yaşanırken, yarı işlenmiş/bitmiş deri + işlenmiş kürk ile deri ve kürk giyim ürün grubunun payında ise düşüş yaşanmıştır.

Belli Başlı Pazarlarda Ürün Grupları Bazında Gelişmeler

1- Ayakkabı Ürün Grubu

Ayakkabı ürün grubu ihracatımızda, 2021 yılı Ocak-Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %14,3 oranında düşüş kaydedilmiş, ihracatımız 186,2 milyon dolardan 159,5 milyon dolara gerilemiştir.

2021 yılı Ocak-Şubat döneminde Türkiye tarafından en çok ayakkabı ve aksamları ihracatı yapılan ilk 10 ülke sıralamasında, bir önceki yılın aynı dönemine göre %23,4 oranında düşüş kaydedilen Rusya lider konumunda olup, bu ülkeye yapılan ihracatımız 15,2 milyon dolar olmuştur.

2021 yılı Ocak-Şubat döneminde ihracatımızda %20,5 oranında düşüş yaşanan Almanya ikinci en büyük ihracat pazarımız olmuş ve ihracat değerimiz yaklaşık 11,6 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Almanya’nın toplam ihracat içindeki payı %7,3 ve anılan dönemde %5,9 düşüş yaşanan üçüncü en büyük ihracat pazarımız Irak’ın payı ise %6,6 olarak gerçekleşmiştir.

2021 yılı Ocak-Şubat döneminde Fransa, Hollanda ve Nijerya’ya yönelik ihracatımızda sırasıyla %11,2, %27,5 ve 44,9 oranlarında artış kaydedildiği görülmektedir. Aynı dönemde ayakkabı ihracatımızda, İspanya’ya %22,6, İtalya’ya %23,5, Romanya’ya %36,9 ve Kazakistan’a %12,7 oranında düşüş kaydedilmiştir.


Kaynak: İDMİB – İTKİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikPandemiye rağmen IPARD 10. başvuru çağrısına rekor düzeyde başvuru geldi
Sonraki İçerik2021 Mart ayında İstanbul’da İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre % 1,13 arttı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz