Ana Sayfa SGK Gemi Adamları İçin SGK Primi Ödenecek midir?

    Gemi Adamları İçin SGK Primi Ödenecek midir?

    4384
    2

    TÜRK BAYRAKLI GEMİLERDE ÇALIŞANLAR İÇİN SGK PRİMİ YATIRILACAK MIDIR?
    Evet.
    Türk Uluslararası Gemi Siciline (TUGS) kayıtlı olan gemilerde ve yatlarda istihdam edilecek gemi adamları Türk sosyal güvenlik ve bireysel ve toplu iş hukuku mevzuatına tabi olurlar.

    Ancak, yabancı uyruklu gemi adamları için, uluslararası veya ikili sosyal güvenlik sözleşmelerinde yer alan hükümler saklı kalmak kaydıyla, talepleri halinde kendi ülkelerinde zorunlu veya herhangi bir ülkede özel sigortalı olduklarını kanıtlamaları şartı ile malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi tutulmazlar.

    Kaynak: TUGS Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikBankalar Hangi Sürelerle Denetlenmektedir?
    Sonraki İçerikMal ve Hizmet İşlemlerinin Türkiye’de Yapılması

    2 YORUMLAR

    1. Merhaba, özel yatta kaptanlık yapan birisi için gelir vergisi stopaj hesaplamasıda yapılacak mı? İşveren vergi mükellefi değil ise nasıl bir yol izlenmeli?
      Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

      • Merhaba,

        Gelir Vergisi Kanunu Yönünden
        Ticari mahiyette işletilmeyen özel yatta çalıştırılan hizmetçilere yapılacak ücret ödemeleri gelir vergisinden istisna olup, bu ödemeler üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılması söz konusu değildir.

        Diğer taraftan, özel teknede kaptan olarak çalışan personel ile hizmetçi tanımına girmeyen diğer personele yapılacak ücret ödemeleri ise istisna kapsamında olmadığından, bu kişilere yapılan ücret ödemelerinin vergilendirilmesi gerekmekte olup işverenin Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlardan olmaması nedeniyle, tevkif suretiyle vergilendirilmemiş olan bu ücret gelirlerinin hizmet erbabları tarafından yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.

        Damga Vergisi Kanunu Yönünden

        Özel yatlarda çalışan personele yapılacak ödemelerin 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesi kapsamına giren ödemelerden olması halinde, bu ödemelere ilişkin düzenlenen kağıtlara 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun IV/34 fıkrası uyarınca damga vergisi istisnası uygulanması mümkün bulunmaktadır (https://www.gib.gov.tr/node/82244/pdf). Bu kapsama girmeyen ücret ödemelerine ilişkin düzenlenen kağıtların ise 488 Sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV/1-b fıkrası kapsamında damga vergisine tabi tutulması ve bir beyanname ile beyan edilip ödenmesi gerekmektedir (https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/mevzuatek/DVKTeb64_ek.pdf). Bu listede Brüt ücret ve maaş ödemeleri üzerinden binde 7,59 oranında kesinti yapılacağı belirtilmektedir.

        Özetle;
        Özel yat sahibi SGK İşveren dosyası açıp SGK primlerini ödemeli ve yine ikametgahının bağlı olduğu vergi dairesine, brüt ücretin binde 7,59’unu hesaplayıp Damga vergisi beyannamesi ile beyan edip ödemelidir.Yat kaptanı ise elde ettiği ücret gelirini yıllık gelir vergisi beyannamesi ile kendi ikametgahının bağlı olduğu vergi dairesine şahsen beyan edilmeli ve tahakkuk den vergisi ödemelidir.

        Örnek Özelge; https://www.muhasebenews.com/ozel-yat-kaptanina-odenen-ucret-uzerinden-gelir-vergisi-ve-damga-vergisi-odenecek-mi/

        iyi günler dileriz.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz