Ana Sayfa Vergi İnşaat İşlerinde Kesin Kabul İçin %3 Stopaj Ödenir mi?

    İnşaat İşlerinde Kesin Kabul İçin %3 Stopaj Ödenir mi?

    -YILLARA YAYGIN İNŞAAT İŞLERİNİN BİTİM TARİHİ NEDİR?, -KAR-ZARAR HESABI HANGİ TARİHE GÖRE YAPILACAKTIR?, KESİN HAKEDİŞ ÜZERİNDEN %3 STOPAJ ÖDENECEK MİDİR?

    9435
    0

    1- İNŞAAT HAKEDİŞLERİNDEN NE ORANDA STOPAJ (KESİNTİ) YAPILIR?

    Birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara bu işleri ile ilgili olarak yapılan hakediş ödemeleri üzerinden %3 olarak Gelir Vergisi kesintisi (Stopaj) yapılır. 

    2- YILLARA YAYGIN İNŞAAT İŞLERİNİN BİTİM TARİHİ NEDİR?

    Gelir Vergisi Kanunu’nun 44’üncü maddesinde; “İnşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde; geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarih;
    diğer hallerde; işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarih bitim tarihi olarak kabul edilir.

    ***Bitim tarihinden sonra bu işlerle ilgili olarak yapılan giderler ve her ne nam ile olursa olsun elde edilen hasılat, bu giderlerin yapıldığı veya hasılatın elde edildiği yılın kâr veya zararının tespitinde dikkate alınır.” hükmü yer almaktadır.

    3- KAR-ZARAR HESABI HANGİ TARİHE GÖRE YAPILACAKTIR?

    Açıklamalar Işığında; Geçici ve Kesin kabulün uygulandığı inşaat ve onarma işlerinde Geçici kabul tutanağının onaylandığı tarih işin bitim tarihi olarak değerlendirilecek ve işin Kar-Zarar’ı Geçici kabulün yapıldığı/onaylandığı yıla göre hesaplanacaktır.

    4- KESİN HAKEDİŞ ÜZERİNDEN %3 STOPAJ ÖDENECEK MİDİR?

    ***Geçici kabul tutanağının  onaylandığı tarihten sonra yapılan hakediş ödemeleri o yılın kazancı sayılacağından bu ödemeler üzerinden 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 15’inci maddesine göre vergi kesintisi (Stopaj) yapılmaması gerekmektedir.


    Kaynaklar:
    1-5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 15’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi
    2- 03.02.2009 tarih 2009/14594 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiştir.
    3- GİB özelgesi – B.07.1.GİB.4.06.16.01-2010-KVK-15-4-36
    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikTransit ticaretin muhasebe ve beyanname uygulaması nasıldır?
    Sonraki İçerikNakit sermaye artışı yaptık. Faiz indiriminden ne kadar süreyle yararlanabiliriz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz