Ana Sayfa Vergi İntifa sözleşmesinin milli gemi siciline tescilinde harç uygulaması

    İntifa sözleşmesinin milli gemi siciline tescilinde harç uygulaması

    ... Buna göre, Milli Gemi Siciline yapılacak intifa hakkı tesisi işleminin, sadece "… Büyükşehir Belediye Başkanlığı Açık Teklif Usulü ile İşletme ve İntifa Hakkı İhale Şartnamesi" ekinde yer alan listede belirtilen 18 gros tonilatodan büyük dubalara ilişkin olması durumunda, Milli Gemi Siciline yapılacak intifa hakkı tesisi işleminde, söz konusu dubalara tekabül eden intifa hakkı bedeli üzerinden 492 sayılı Kanuna bağlı (7) sayılı tarifenin I/4 fıkrası gereğince harç aranılması gerekmektedir.

    460
    0

    T.C.GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

    Gelir Kanunları Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    97895701-140.07[2019/704]-E.712189

    28.09.2020

    Konu

    :

    İntifa sözleşmesinin milli gemi siciline tescili

    İlgi

    :

    16.04.2019 tarih 1288759 sayılı özelge talep formu.

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunun incelenmesinden, şirketiniz ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında imzalanan 14/3/2011 tarihli “… Büyükşehir Belediye Başkanlığı Açık Teklif Usulü İle İşletme ve İntifa Hakkı İhale Şartnamesi”ne konu gemilerinizin Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı olduğu, dubaların ise Liman Başkanlığının bağlama kütüğüne kayıtlı olduğu ancak “Bağlama Kütüğü Uygulama Yönetmeliği”nin 2 nci maddesi gereği 18 gros tonilatodan büyük gemi, deniz ve içsu araçlarının bağlama kütüğüne kayıt zorunluluğunun bulunmadığı, sözleşmeye konu dubaların 18 gros tonilatodan büyük olması nedeniyle 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 957 nci maddesindeki düzenlemeye göre Milli Gemi Siciline tescil edilmesinin gerektiği, bu tescil işlemi için 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (7) sayılı tarifeye istinaden intifa hakkı sözleşmesinin toplam bedeli üzerinden harç hesaplanacağı ancak sözleşme bedelinin sözleşmeye konu tüm üniteleri kapsadığı belirtilerek harcın Milli Gemi Siciline tescil edilecek dubalara tekabül eden bedel üzerinden mi yoksa intifa hakkı sözleşmesinin toplam bedeli üzerinden mi hesaplanacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

    492 sayılı Harçlar Kanununun 95 inci maddesinde, gemi ve liman işlemlerinden, bu kanuna bağlı (7) sayılı tarifede yazılı olanların, gemi ve liman harçlarına tabi olduğu; Kanunu bağlı (7) sayılı tarifenin “I-Gemi sicil işlemleri” başlıklı bölümünün 4 üncü fıkrasında, gemi sicilinde kayıtlı gemiler üzerine ivaz karşılığında mukavele ile intifa hakkı tesisinde, bedeli üzerinden nispi harç alınacağı belirtilmiştir.

    Diğer taraftan, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun “IV- Tescili zorunlu gemiler” başlıklı 957 nci maddesinde, “Onsekiz gros tonilatoda ve daha büyük her ticaret gemisinin maliki, tescil isteminde bulunmak zorundadır.” hükmü yer almaktadır.

    25/9/2014 tarihli ve 29130 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Bağlama Kütüğü Uygulama Yönetmeliği“nin “Kapsam” başlıklı 2 nci maddesinde de, “(1) Bu Yönetmelik;

    a) 18 gros tonilatodan küçük ticari gemi, deniz ve iç su araçlarını,

     

    b) Özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve içsu araçlarını,

     

    c) Bunların mâlik ve işletenlerini,

     

    kapsar.

     

    (2) Milli Gemi Sicili ve Türk Uluslararası Gemi Siciline tescilli ticari gemi, deniz ve içsu araçları ile silahlı kuvvetlere ait gemi, deniz ve içsu araçları hakkında bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.” denilmektedir.

    Özelge talep formu ekinde yer alan “… Büyükşehir Belediye Başkanlığı Açık Teklif Usulü İle İşletme ve İntifa Hakkı İhale Şartnamesi”nin incelenmesinden ihale konusunun, … deniz ulaşım hizmetlerinde kullanılacak … Büyükşehir Belediyesi tasarrufunda bulunan deniz vasıtaları, kıyı tesisleri, iskele, terminal ve gayrimenkullerin 30 yıl süre ile intifa hakkı karşılığı işletilmesi olduğu, işletime konu ünitelerin listesinde 47 adet iskele, 37 adet gemi, 5 adet dubanın yer aldığı, intifa bedelinin brüt gelirin %1,2+KDV (yıllık tahmini gelir 500.000 TL+KDV) olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

    Buna göre, Milli Gemi Siciline yapılacak intifa hakkı tesisi işleminin, sadece “… Büyükşehir Belediye Başkanlığı Açık Teklif Usulü ile İşletme ve İntifa Hakkı İhale Şartnamesi” ekinde yer alan listede belirtilen 18 gros tonilatodan büyük dubalara ilişkin olması durumunda, Milli Gemi Siciline yapılacak intifa hakkı tesisi işleminde, söz konusu dubalara tekabül eden intifa hakkı bedeli üzerinden 492 sayılı Kanuna bağlı (7) sayılı tarifenin I/4 fıkrası gereğince harç aranılması gerekmektedir.

     


    Kaynak: GİB -Harçlar Kanunu Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGerçek kişilerden kiralanan araçlar için yüzde kaç stopaj hesaplanmalıdır?
    Sonraki İçerikTürk Bankacılık Sektörünün aktif büyüklüğü Mart 2021 döneminde bir önceki yıl sonuna göre %6,3 arttı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz