Ana Sayfa Muhasebe 159 Hesabı için enflasyon muhasebesi yapılacak mı?

    159 Hesabı için enflasyon muhasebesi yapılacak mı?

    6
    0

    159 Hesabı için enflasyon muhasebesi yapılacak mı, yada hangi durumlarda yapılmaz?

    159 VERİLEN SİPARİŞ AVANSLARI

    Verilen sipariş avansları genelde 320 Satıcılar hesabının borç bakiyesinden oluşmaktadır. Satıcılara olan borç ve alacaklar ise parasal değerdir. Parasal değerler ise düzeltmeye tabi değildir. 159 Verilen Sipariş Avanslarının enflasyon düzeltmesine tabi tutulabilmesi için iki kıstas vardır.

    -Verilen sipariş avansı stoklarla ilgili olmalı
    -Verilen sipariş avansı parasal olmayan mahiyette olmalı

    Bu iki kıstas tamam ise verilen avans, verilme tarihindeki ay endeksi üzerinden değerlemeye tabi tutulacaktır. Eğer parasal mahiyette ve/veya stoklarla ilgili değil ise değerlemeye tabi tutulmayıp defter değeri ile kalacaktır. Dövizli verilen sipariş avansı zaten dönem sonu kur değerlemesine tabi olacağı için, enflasyon düzeltmesine tabi olmayacağı açıktır

    159 ve 340 sipariş avansları için enflasyon düzeltmesine ilişkin açıklamalar ve örnek hesaplama ve yevmiye maddesi için TIKLAYINIZ….

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik2023 Dönem sonu amortismanları enflasyon düzeltmesi sonrası oluşan değere göre mi ayıracağız?
    Sonraki İçerikSMMM iş yerini kapatıp başka bir meslek mensubunun yanında bordrolu çalışabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz