Ana Sayfa Duyurular Türkiye’nin enerji ticaret merkezi olma hedefi için büyük önem taşıyan Vadeli Elektrik...

Türkiye’nin enerji ticaret merkezi olma hedefi için büyük önem taşıyan Vadeli Elektrik Piyasası işleme açıldı

591
0

Türkiye’nin enerji ticaret merkezi olma hedefi için büyük önem taşıyan Vadeli Elektrik Piyasası düzenlenen törenle işleme açıldı. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ve EPDK Kurulu üyeleri de katıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Vadeli Elektrik Piyasası (VEP) ile Türkiye enerji piyasasının olgunluk dönemine girdiğini belirterek, “VEP ile fiziksel teslimat yükümlülüğü doğuran ileri tarihli işlemlerle daha şeffaf, istikrarlı ve rekabetçi bir ortamda elektriğin alım ve satımına imkan sağlıyoruz. Öngörülebilirliğin artmasıyla yatırımcılarımız finansal belirsizlikten kurtulacak ve bu durum sürdürülebilir bir yatırım ortamının da gelişimine katkı sağlayacak.” dedi.

Türkiye’de artık elektrik piyasasının herkesin kendi alım-satım riskini yönettiği pazar yeri anlamına geldiğini kaydeden Dönmez, “Dolayısıyla bu pazar yerinde her türlü ürün olacak. Bugün, 3 yıllık bir süreci sonuçlandırıyoruz. VEP ile son 20 yıllık yolculuğumuzda bizleri bir adım öteye taşıyacak yeni bir sayfa daha açıyoruz. VEP ile fiziksel teslimat yükümlülüğü doğuran ileri tarihli işlemlerle daha şeffaf, istikrarlı ve rekabetçi bir ortamda elektriğin alım ve satımına imkan sağlıyoruz. Böylece, piyasanın şeffaflığını daha da artırarak katılımcıları fiyat riskinden korumuş olacağız.” diye konuştu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, Vadeli Elektrik Piyasası ve Ekim ayında devreye alınacak Vadeli Doğal Gaz Piyasası’nın (VGP) Türkiye’nin enerji ticaret merkezi olmasında önemli rol oynayacağını bildirdi.

Yılmaz yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, enerjide ticaret merkezi olma yolunda son yıllarda dönüşüm yaşadığını ifade etti. Bu dönüşümün küresel enerji piyasalarından ayrı düşünülmemesi ve bölgesel dinamiklerle birlikte ele alınması gerektiğini belirten EPDK Başkanı, “Bölgemizde birçok ülkenin enerji borsası kurma niyeti ve çabası var ama enerji piyasamızın büyüklüğü bize ölçek ekonomisi avantajı sağlıyor. Son dönemlerde enerji talebimizin bölgemizdeki diğer ülkelerle kıyaslanmayacak denli yüksek hızlarda artması, dinamizmimizi de güçlendiriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, elektrik ve doğal gaz piyasalarının her geçen gün derinleşen ve artan cazibesiyle bölgesindeki diğer piyasalar için bir çekim merkezi olmasını hedeflediklerini kaydetti. Gelişmiş piyasalardaki enstrümanları devreye almaya devam edeceklerini vurgulayan Yılmaz, “Bugün VEP ve ekim ayında da VGP’nin devreye girmesi Türkiye’nin enerji ticaret merkezi olma yolunda önemli bir dönüm noktası olacaktır.” dedi.


Kaynak: EPDK
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikAkdeniz İhracatçı Birlikleri Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre %112,5 artışla 1,37 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi
Sonraki İçerikTürk Çelik Sektörü 2021 yılında miktarda %10 artışla yaklaşık 23 milyon tona ulaşmayı hedefliyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz