Ana Sayfa Vergi Mükellefin elde etmiş olduğu gayrimenkul sermaye iradını beyan ederken, ödemiş olduğu Bağ-Kur...

    Mükellefin elde etmiş olduğu gayrimenkul sermaye iradını beyan ederken, ödemiş olduğu Bağ-Kur primlerini gider olarak indirmesi mümkün değildir.

    425
    0

    Sayı: B.07.0.GEL.0.43/4301-255/16821

    Tarih: 13/04/2000

    T.C.
    MALİYE BAKANLIĞI
    Gelirler Genel Müdürlüğü

    TARİH : 13.04.2000
    SAYI : B.07.0.GEL.0.43/4301-255/16821
    KONU : Mükellefin elde etmiş olduğu gayrimenkul
    sermaye iradını beyan ederken, ödemiş olduğu Bağ-Kur
    primlerini indirip indiremeyeceği hk

    …………VALİLİĞİ
    (Defterdarlık: Gelir Müdürlüğüne)

    İLGİ : ………… tarih ve ………… sayılı yazınız.
    İlgi yazınızda, gayrimenkul sermaye iradı yönünden gelir vergisi mükellefiniz olan …..’na tayin olunan özelgede, adı geçenin elde etmiş olduğu gayrimenkul sermaye iradını beyan ederken, ödemiş olduğu Bağ-Kur primlerini indirebileceği konusundaki görüşünüz Bakanlığımızca incelenmiş olup, aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek duyulmuştur.


    Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 74 üncü maddesinde gayrimenkul sermaye iratlarında safi iradın bulunması için gayrisafi hasılattan indirilecek giderler sayılmıştır. Anılan maddede Bağ-Kur primlerinin gayrisafi hasılattan indirileceğine dair bir hüküm bulunmamaktadır. 110 No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde de 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu kapsamına giren ticaret erbabı ile serbest meslek erbabının, ödedikleri Bağ-Kur primlerini anılan tebliğde belirtilen esaslar dahilinde, ticari veya mesleki kazançları dolayısıyla verecekleri yıllık beyannamede gösterdikleri gelirden indirebilecekleri açıklanmış bulunmaktadır.

    Aynı Kanunun 89 uncu maddesinin birinci fıkrasının 1 numaralı bendinde “Beyan edilen gelirin % 5′ ini veya her bir kişi için asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigortalarının primleri (Sigortanın Türkiye’de kain ve merkezi Türkiye’de bulunan bir sigorta şirketi nezdinde aktedilmiş ve gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olmak, beyannameye alınmış ücretler varsa bunların safi miktarlarının hesaplanması sırasında ayrıca indirilmemiş bulunmak şartıyla; eşlerin ve çocukların kendi gelirleri için ayrı beyanname vermeleri halinde, bunlara ait sigorta primleri aile reisi gelirinden indirilmez.)” ni, mükelleflerce yıllık beyanname ile beyan edecekleri gelirden indirebilecekleri hükme bağlanmıştır.

    Bu açıklamalara göre, ….. ‘nun ödemiş olduğu Bağ-Kur primlerini beyan edeceği gayrimenkul sermaye iradından gider olarak indirmesi mümkün değildir.

    Bilgi edinilmesini ve gereğinin yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde yapılmasını rica ederim.


    Bakan a.
    Daire Başkanı


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTicari zararın gayrimenkul sermaye iradı kazancından yıllık beyannamede mahsup yapılıp yapılmayacağı hk.
    Sonraki İçerik3600 Prim gününü tamamlayarak malulen emekli olan kişi şahıs veya limitet şirket kurabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz