Ana Sayfa Duyurular Mayıs ayında imalat sanayi genelinde Kapasite Kullanım Oranı bir önceki aya göre...

Mayıs ayında imalat sanayi genelinde Kapasite Kullanım Oranı bir önceki aya göre 0,6 puan azalışla %75,3 seviyesinde gerçekleşti

80
0

Ekonomide bu hafta ne oldu?

TOBB Haftalık Ekonomi Bülteni

Yurtiçinde USD/TL kurundaki yükseliş, yurt dışında ABD Tüketici Güven Endeksi konuşuldu.

Yurt İçi Gelişmeler

• Mayıs ayında Ekonomik Güven Endeksi bir önceki aya göre %1,3 azalarak 92,6 seviyesinde gerçekleşti. Endeksteki düşüşte tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki azalışlar etkili oldu.
• Mayıs ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak 110,3 seviyesinde gerçekleşti. Endeksteki azalışta, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi ve mevcut mamul mal stoku göstergeleri etkili oldu.
• Mayıs ayında mevsim etkilerinden arındırılmış Hizmet Sektörü Güven Endeksi %1,1 azalışla 102,2 seviyesinde gerçekleşirken, Perakende Ticaret Güven Endeksi %2,1 azalışla 100,9 ve İnşaat Sektörü Güven Endeksi %3 artışla 79,6 seviyesinde gerçekleşti.
• Mayıs ayında imalat sanayi genelinde Kapasite Kullanım Oranı, bir önceki aya göre 0,6 puan azalışla %75,3, mevsimsellikten arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı 1,0 puan azalışla %75,2 seviyesinde gerçekleşti.
• Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat %109,2 artışla 18,8 milyar $, ithalat %61,1 artışla 21,8 milyar $ oldu. Dış ticaret açığı ise %33,2 azalışla 3,1 milyar $ değerine geriledi.
• Nisan ayında Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE), bir önceki aya göre %3,43 ve bir önceki yılın aynı ayına göre %26,26 artış gösterdi.


Kaynak: TOBB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikBanka mevduatları 2020 yılında bir önceki yıla göre %33,7 artarak 3,3 trilyon TL oldu
Sonraki İçerik2021 Mayıs ayında İstanbul’da perakende fiyatları bir önceki aya göre % 1,67, toptan fiyatları % 2,27 oranında arttı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz