Ana Sayfa Vergi Konaklama hizmeti aracılığı yapan kişi KDV’yi %8 uygulayabilir mi?

    Konaklama hizmeti aracılığı yapan kişi KDV’yi %8 uygulayabilir mi?

    824
    0

    Bizim organizasyon fuar faaliyetlerinde bulunan bir ltd şirketimiz var. Müşterisi firmadan ana faaliyeti dışında kendisine sadece otel konaklama hizmeti talebinde bulunmuş. Firma x otelden alacağı konaklama hizmetini %8 KDV oranı ile alacağından bu hizmeti müşterisine üzerine kar koyup fatura ederken %8 den fatura edebilir mi? yoksa ana faal. org ve fuar olduğu için yine %18 den mi kesmeli? (firmanın turizm belgesi bulunmuyor) görüş ve yardımlarınızı rica ediyorum

    Uygulayacağınız KDV oranı % 18 dir.


    Benzer içerik

    Yurt dışındaki firmalara konaklama dahil verilen hizmetler ile yerli seyahat acentelerine ve geziler için okullara yapılan otobüs kiralamalarında uygulanacak katma değer vergisi oranları hakkında verilen özelde aşağıdadır.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    BALIKESİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    B.07.1.GİB.4.10.15.01-KDV-2010/107-1288/-67

    08/07/2011

    Konu

    :

    KDV Oranı

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, seyahat acentesi olarak faaliyet gösterdiğiniz belirtilerek yurt dışındaki firmalara konaklama dahil verdiğiniz hizmetler ile yerli seyahat acentelerine ve geziler için okullara vermiş olduğunuz otobüs kiralamalarında uygulanacak katma değer vergisi oranları hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    Mal teslimi ve hizmet ifalarına uygulanacak KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.

    Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararnamesine ekli (II) sayılı listenin “B) Diğer Mal ve Hizmetler” bölümünün 15 inci sırasına göre, üniversite ve yüksekokullar ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu ve 573 sayılı Özel Eğitim Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında verilen eğitim ve öğretim hizmetleri, “Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği” kapsamında verilen öğrenci taşıma servis hizmetleri ile “Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği” hükümlerine tabi yurtlarda verilen hizmetler, % 8 oranında KDV ye tabidir.

    Öte yandan aynı bölümün 25 inci sırasına göre, otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetleri % 8 oranında KDV ye tabi bulunmakta olup, 107 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin “Seyahat Acenteleri”  başlıklı C/2.3 bölümünde konuya ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

    Bu itibarla;

    1) Firmanızın, 1618 sayılı Kanun hükümlerine göre Kültür ve Turizm Bakanlığından işletme belgesi almış olması halinde, müşteriye aktarılan geceleme hizmeti bedelleri üzerinden, konaklama tesisi tarafından adınıza düzenlenen geceleme hizmetine ilişkin faturanın tarih ve numarasına atıfta bulunan bir açıklama yapmak kaydıyla müşterinize düzenleyeceğiniz  faturada, konaklama hizmet bedeline isabet eden kısım üzerinden %8 oranında; toplam bedelin geceleme hizmeti dışındaki her türlü hizmetlere ilişkin kısmı üzerinden ise genel oranda (% 18) KDV hesaplanacaktır. Düzenleyeceğiniz faturalarda konaklama tesisi tarafından adınıza düzenlenen fatura bilgilerine atıf yapılmaması durumunda, yansıtılan geceleme hizmeti için indirimli oranda KDV uygulanması mümkün değildir.

    Diğer tarftan, 26 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (K) bölümünde, yurtdışındaki seyahat acentasının gönderdiği turist grubuna, yurtiçindeki seyahat acentası tarafından Türkiye’de verilen yeme-içme, konaklama gibi hizmetlerin katma değer vergisine tabi olacağı belirtilmiş, yurtiçindeki seyahat acentasının, bu organizasyonlarla ilgili olarak yurtdışındaki firmadan aldığı komisyon bedelinin ise, hizmet ihracı kapsamında değerlendirilerek katma değer vergisinden istisna tutulacağı açıklanmıştır.

    Buna göre, Türkiye sınırları içerisinde verdiğiniz hizmetlere ilişkin olarak yurtdışındaki tur operatörlerine düzenleyeceğiniz faturalarda, yalnızca konaklama hizmet bedelleri üzerinden %8, diğer hizmet bedelleri üzerinden genel oranda (%18) KDV hesaplanacaktır. Ancak, yurtdşındaki müşteriye verdiğiniz aracılık hizmetleri Kanunun 11/1-a maddesi uyarınca KDV den istisna olduğundan, bu kapsamda alacağınız komisyon tutarları üzerinden KDV hesaplanmasına gerek bulunmamaktadır.

    2) Okulların düzenlediği geziler için otobüs kiralanması hizmeti, “Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği” kapsamında verilen bir hizmet niteliğinde olmadığından genel oranda (% 18) katma değer vergisine tabi tutulacaktır.

    3) Yerli seyahat acentelerine verdiğiniz otobüs kiralama hizmetlerinde ise genel oranda (%18) KDV uygulanacaktır.


    Kaynak:GİB,  İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTÜRSAB’dan seyahat acentesi belgesi olmayan ancak Sağlık Bakanlığı’ndan Sağlık Turizmi Belgesi olan diş polikliniği Turizm katkı beyannamesi vermeli midir?
    Sonraki İçerikSMMM’lerin kartvizit basımında uymak zorunda olduğu şekil şartı var mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz