Ana Sayfa Muhasebe İhraç kayıtlı satış muhasebe kayıt örnekleri

    İhraç kayıtlı satış muhasebe kayıt örnekleri

    2
    0

    İade hakkımız olan ihraç kayıtlı KDV’yi iade almak istemiyoruz hesaplarda birikmiş görünen ve iade hakkımız olan KDV tutarı hesabını kapamak için hangi kaydı yapmalıyız? KKEG yazılabilir mi eğer yazabilirsek KKEG türü ne olmalı? (kdv kanunu 30/d ya da KVK md.11 yada diğer bölümünde iade alınmayan ihraç kayıtlı KDV olarak mı beyan edilmeli..)

    İhraç kaydıyla malı teslim eden firma KDV Kanunu’nun 11/1-c maddesi gereği, ihraç kayıtlı satışa ait hesaplanan ve tahsil edilmeyen katma değer vergisini 1 no.lu KDV beyannamesinde teslim KDV’si olarak gösterir. Diğer taraftan, beyan edilmek zorunda olan bu KDV tutarlarının gerek tecil edilecek KDV, gerekse iade edilecek KDV olarak kullanımı KDV beyannamesinde ortaya çıkacak duruma göre belirlenmektedir.

    1-Ödenecek KDV tutarının, ihraç kayıtlı teslimlere ilişkin KDV’den küçük olması hali;

    İhraç kayıtlı teslim KDV’sinin bir kısmı tecil-terkin yoluyla yok edilecek, kalan kısmı ise ihracat gerçekleştikten sonra ve gerekli belgelerin ibrazı halinde mükellefin tercihine göre; nakden, başka vergi borçlarına mahsup edilerek, yahut devreden KDV olarak dikkate alınmak suretiyle giderilecektir.

    Yapılması gereken muhasebe kayıtları;

    __________________ / __________________

    120 (B)

    192 (B)

    391 (A)

    601 (A)

    __________________ / __________________

    2- Ödenecek KDV çıkması halinde ay sonunda yapılacak tahakkuk kaydı:

    __________________ / __________________

    391(B)

    191 (A)

    360 (A)

    __________________ / __________________

    3- Ödenecek KDV’nin terkin edilmesi:

    __________________ / __________________

    360 (B)

    392 (A)

    __________________ / __________________

    4- İhracat tamamlanıp gerekli belgeler vergi dairesine ibraz edildiğinde;

    __________________ / __________________

    136 (B)

    İade Alınacak KDV

    392 (B)

    192 (A)

    __________________ / __________________

    İADE DEN VAZ GEÇİLMESİ HALİNDE

    __________________ / __________________

    689 (B)

    -KKEG

    136 (A)

     -İade Alınacak KDV

    __________________ / __________________

    KKEG TÜRÜ “DİĞER” OLUR.

    8. İhraç Kaydıyla Teslimlerde Tecil-Terkin Uygulamasına İlişkin DETAYLAR için TIKLAYINIZ…

    İhraç Kaydıyla Teslimlerde KDV iadesi;

    8.13. İade

    İhraç kaydıyla teslimlerden kaynaklanan iade taleplerinde aşağıdaki belgeler aranır.

    – Standart iade talep dilekçesi

    – İlgili meslek odasına üyelik belgesinin26 onaylı örneği (Belgede değişiklik olmadığı sürece bir defa verilmesi yeterlidir.)

    – İmalatçı belgesi (Belgede değişiklik olmadığı sürece bir defa verilmesi yeterlidir.).

    – İhraç kaydıyla teslim faturaları veya listesi

    – Gümrük beyannamesi çıktısı veya listesi (serbest bölge işlem formu veya özel fatura örneği)

    – Gümrük beyannamesi üzerinde imalatçı firma bilgisine ilişkin kayıt bulunmaması halinde, ihraç kaydıyla teslim edilen malın ihraç edildiğine dair ihracatçı firmadan alınan onaylı yazı27, (Bu yazıda; ihracata ilişkin gümrük beyannamesinin tarihi ve sayısının, belgeyi talep eden imalatçının adı, soyadı veya unvanı, bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi kimlik numarası, ihraç kayıtlı teslim edilen mala ilişkin fatura veya benzeri belgenin tarihi, numarası, malın cinsi, miktarı, bedeli, KDV oranı ve hesaplanan KDV tutarının gösterilmesi gerekmektedir.)

    – İhraç kayıtlı teslimin yapıldığı döneme ait indirilecek KDV listesi

    8.13.1. Mahsuben İade

    Mükelleflerin ihraç kaydıyla teslimlerinden kaynaklanan mahsuben iade talepleri, yukarıdaki belgelerin ibraz edilmiş olması halinde miktarına bakılmaksızın vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilir.

    8.13.2. Nakden İade

    Mükelleflerin ihraç kaydıyla teslimlerinden kaynaklanan ve 5.000 TL’yi aşmayan nakden iade talepleri vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilir. İade talebinin 5.000 TL’yi aşması halinde aşan kısmın iadesi, vergi inceleme raporu veya YMM raporuna göre yerine getirilir. Teminat verilmesi halinde mükellefin iade talebi yerine getirilir ve teminat, vergi inceleme raporu veya YMM raporu sonucuna göre çözülür.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİşçilere yapılan ayni yardımlar bordroya dahil edilecek mi? KDV’ye tabi olacak mı?
    Sonraki İçerikBilanço esasına tabi olan şahıs firmasında fiilen çalışan eşe ödenen ücret ve SGK primi gider yazılabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz