Ana Sayfa Muhasebe Enflasyon düzeltmesi yaparken ayrılmayan amortismanlar hasıl değerlenecek?

    Enflasyon düzeltmesi yaparken ayrılmayan amortismanlar hasıl değerlenecek?

    Enflasyon düzeltmesi yaparken bu iktisadi kıymetlere ilişkin birikmiş amortismanların kanuni süresinde ayrılması gereken tutardan daha düşük olduğunun tespit edilmesi halinde iktisadi kıymetin ilgili kanuni süresinde ayrılmayan tutarı fiilen ayrılmış olarak kabul edilecektir.

    1
    0

    2007 Yılında 50.000,00 TL’ye alınan kamyon için hiç amortisman ayrılmamış geriye dönük amortisman ayıramayacağız fakat taşıt için de düzeltme yapmayacak mıyız? Yaparsak kar çıkar yapmazsak aracın değeri enflasyona göre düşük kalır.

    Aktife kayıtlı parasal olmayan değerlerin tamamı (taşıtlar dahil) enflasyon düzeltmesi yapılması zorunludur. 2023 için vergi hesaplanmayacak 165 sayılı VUK sirkülerini mutlaka inceleyiniz.

    Amortisman süresini tamamlamış ancak şirketin kayıtlarında iz bedelle takip edilmeye devam edilen amortismana tabi iktisadi kıymetler için vergi matrahı üzerinde bir etkisinin olmaması nedeniyle enflasyon düzeltmesi yapılmayabilir.

    Bunun yanında birikmiş amortismanların enflasyon düzeltmesine esas alınacak tutarın belirlenmesinde VUK’un 320’nci maddesine göre önceki yıllarda ayrılması gereken amortismanların herhangi bir yıl hesaplanmamış olmasından yani amortisman ayrılmamış olmasından veya ilk defa amortisman uygulandığı dönemdeki amortisman oranından daha düşük bir oranda amortisman hesaplanmasından dolayı amortisman ayırma süresi uzatılmayacaktır yani faydalı ömür süresi uzatılmayacaktır.

    Bu hükme göre önceki dönemlerde herhangi bir nedenle kanuni süresinde ayrılmayan amortismanlar daha sonra amortisman süresi uzatılarak sonraki yıllarda ayrılamayacaktır. Dolayısıyla da bir iktisadi kıymete ait olan amortisman ayırma işleminin ancak kanuni süresi içinde yapılması halinde vergi matrahın tespitinde gider veya maliyet olarak dikkate alınacaktır.

    Bunun yanında enflasyon düzeltmesi yaparken bu iktisadi kıymetlere ilişkin birikmiş amortismanların kanuni süresinde ayrılması gereken tutardan daha düşük olduğunun tespit edilmesi halinde iktisadi kıymetin ilgili kanuni süresinde ayrılmayan tutarı fiilen ayrılmış olarak kabul edilecektir.

    Ayrıca enflasyon düzeltmesi yapmayacak olan ve kazançları işletme esasına göre ya da zirai işletme esasına göre tespit edilen mükellefler ile serbest meslek kazanç defteri tutan serbest meslek erbapları amortismana tabi iktisadi kıymetlerinin düzeltilmiş tutarlar üzerinden amortisman ayırabilirler.

     

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTicari kazanç sahibi mükelleflerin işyeri kira geliri beyan sınırı nedir?
    Sonraki İçerikİkametgah olarak kullanılan konutun aynı zamanda işyeri olarak kullanılması durumunda stopaj uygulaması

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz