Ana Sayfa Vergi Yurt dışından elde edilen kar payının Türkiye’de beyan edilmesi gerekir mi?

    Yurt dışından elde edilen kar payının Türkiye’de beyan edilmesi gerekir mi?

    Türkiye’de ikamet eden bir gerçek kişinin, yurt dışında bulunan (dar mükellef)ve en az %50 ortak olduğu bir Limited Şirket’ten 2023 yılından elde ettiği kâr payını yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transfer etmesi halinde, dar mükellef Limited Şirket’ten elde ettiği kar payının yarısı gelir vergisinden istisna olup istisna sonrası kalan 1.000.000 TL’nin tamamı beyan edilecektir.

    2
    0

    Mükellefim Çifte vergilendirme anlaşması olan Romanya’daki şirketlerinden elde ettiği dağıtılmış kar payı bulunmaktadır ve %8 stopaj yatırılmıştır Romanya’da Parayı Türkiye’ye getirmediği halde beyan edecek midir?

    Getirilmeyen gelir beyan edilmez.


    Yurt dışında ortak olunan şirketten elde edilen Kar Payının Türkiye’de vergilendirilmesinde %50 istisna şartları

    Türkiye’de ikamet eden bir gerçek kişinin, yurt dışında bulunan (dar mükellef)ve en az %50 ortak olduğu bir Limited Şirket’ten 2023 yılından elde ettiği kâr payını yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye’ye transfer etmesi halinde, dar mükellef Limited Şirket’ten elde ettiği kar payının yarısı gelir vergisinden istisna olup istisna sonrası kalan 1.000.000 TL’nin tamamı beyan edilecektir.


    2023 Yılında Türkiye’den elde edilen kar payları Mart ayında beyan edilecektir.

    2023 yılı içinde, ortak olduğunuz şirketten 2003 ve sonraki yıllara ait olan kar payı dağıtımı yapıldıysa ve dağıtımı yapılan brüt kar payının yarısı 150 Bin TL’yi geçtiyse 2024 Mart ayı içinde gelir vergisi beyannamesi vermeniz gerekiyor.  

    Örnek:

    Ahmet Bey 2023 Mayıs ayında ortak olduğu şirketten Brüt 1 Milyon TL kar payı almıştır. Ahmet Bey’in beya tabi başka geliri yoktur.

    Brüt Kar Payı: 1.000.000 TL

    Stopaj %10: 100.000 TL

    Net Kar Payı: 900.000 TL

    Beyana Tabi Brüt Kar Payı (½): 500.000 TL

    Gelir Vergisi Matrahı: 500.000 TL

    Hesaplanan Gelir Vergisi: 131.400 TL

    Kaynakta ödenen stopaj (-): 100.000 TL

    Ödenecek Gelir Vergisi: 31.400 TL


    Geçmiş yıllara ait kar dağıtımı için uygulanacak stopaj oranı %10’dur. 

    Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 15 ve 30. maddeleri kapsamında 22 Aralık 2021 tarihinden itibaren yapılacak kar payı dağıtımında yapılacak vergi kesintisi oranı %15’den %10’a düşürülmüştür.

    Türkiye’de ortak oldukları şirketten kar payı alacak yabancı uyruklu kişiler, ikili anlaşmalarda yer alması ve  yurt dışından mukimlik belgesi sunmaları halinde Türkiye’de kar dağıtım stopajı ödemeyecektir.


    Türkiye’deki kar dağıtım stopajı %10’dur.

    Türkiye’de kurulmuş olan limited veya anonim şirketin, elde ettiği kazanç için 2022 yılında uygulanacak Kurumlar Vergisi Oranı %23’tür. 

    Kurumlar vergisi ödendikten sonra kalan vergi sonrası kazancın ortaklara dağıtılması halinde %10 kar dağıtım stopajı ödenir. 

    Kar dağıtım stopajı kar payı alan ortağın ödeyeceği gelir vergisine mahsuben ödenen bir tutardır. 

    Kar payı alan şirket ortağının elde ettiği brüt kar payının yarısı gelir vergisinden istisna olup, kalan diğer yarısı üzerinden gelir vergisi hesaplanır. hesaplanan gelir vergisinden şirketin kar dağıtımı yaptığı sırada ödenen %10’luk stopajın tamamı düşülür.

    Şirketin kar dağıtımı yapmaması halinde %10’luk stopaj vergi ödenmez ve ortaklar bu gelir türünden herhangi bir kişisel gelir vergisi beyanında bulunmazlar.






    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİşsizlik maaşı alabilmek için iş akdinin feshinden önceki 3 yıl içinde en az 600 gün prim gününün doldurulmasıdır
    Sonraki İçerikHuzur hakkı genel kurula kararı ile alınabilir

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz