Ana Sayfa Vergi Eurobond kupon geliri (faiz) için endeksleme yapılacak mı?

    Eurobond kupon geliri (faiz) için endeksleme yapılacak mı?

    Eurobond kupon geliriler endeksleme yapılmayacaktır.

    1
    0

    Eurobond ile ilgili bir sorum olacaktı sadece eurobond geliri elde eden ve beyan sınırı aşan birisi için bu yıl ilk kez kupon geliri beyan edeceğiz, kupon gelirini Yİ-ÜFE endeksindeki artış oranında endeksleme yapılabilir mi? Herhangi bir istisnası var mıdır? Yoksa sadece kupon gelirinin tamamını mı beyan edeceğiz?

    Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinin birinci fıkrasının 7 numaralı bendinin (a) alt bendi kapsamında %0 oranında stopaja tabidir.

    Eurobond kupon ödemesi nitelik olarak faiz geliridir. Bu gelirler Gelir Vergisi Kanunu açısından “Menkul Sermaye İradı” olarak kabul edilirler.

    Aracı kurum veya banka aracılığıyla, eurobond alım satımı yapılması veya eurobondlardan faiz geliri elde edilmesi durumunda, bu kurumlar tarafından herhangi bir vergi kesintisi yapılmaz. Herhangi bir vergi kesintisi yapılmadığı için bu gelir ve kazançların istisna veya beyan sınırı tutarlarını aşması halinde gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekir.

    Kupon ödemesi döviz olacağı için tahsil edildiği tarihteki merkez bankası döviz alış kuru ile TL’ye çevrilecektir. Baz alınması gereken kur kupon ödemesinin gerçekleştiği tarihten bir gün öncesinin TCMB döviz alış kurudur.

    2023 senesi içerisinde alınan toplam kupon ödemesi tutarı 150.000-TL’yi aşması durumunda Gelir Vergisi Beyannamesi verme zorunluluğu doğacaktır. Bu tutarı aşmaması durumunda ise beyan sınırının altında kalacağı için herhangi bir beyanname verilmeyecektir

    Yıllık beyan haddinin aşılıp aşılmadığının tespitinde; beyana tabi diğer gelir unsurlarının da (ücret geliri hariç) dikkate alınması gerekir. (GVK md. 86/1-c)

    150.000 TL’yi aşan gelir elde elde edilmiş ise tamamı beyan edilir. Faiz geliri için Endeksleme yapılmaz. Endeksleme; eurobond’un SATIŞINDA HESAPLANIR.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikŞahıs bilançolarda yıl içinde hareket gören 500 Hesabın enflasyon düzeltmesi nasıl yapılacak?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz