Ana Sayfa Vergi Turizm şirketine kiraya verilen araçtan elden edilen kira geliri için turizm payı...

    Turizm şirketine kiraya verilen araçtan elden edilen kira geliri için turizm payı beyannamesi verilecek mi?

    1
    0

    Havaalanı yolcu taşımacılığı yapan turizm şirketine kiraya verilen araçtan elden edilen kira geliri ile ilgili kira fatura kesiliyor. Elde edilen bu kira geliri ile ilgili turizm payı beyannamesi verilmesi gerekir mi?

    Turizm payı beyannamesi verilmez. Turizm payı beyannamesi verilmesi gereken durumlara ilişkin açıklamaların yer aldığı aşağıdaki rehberi inceleyebilirsiniz.

    https://archive.ismmmo.org.tr/docs/mevzuat/duyuru/21022024_Turizm_Payi_Rehberi.pdf


    1)-TURİZM PAYI BEYANNAMESİNİ KİMLER VERECEKTİR. TURİZM PAYI MÜKELLEFİ VE ORANLARI:

    a) Bileşik tesisler; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen kısmi turizm işletmesi veya turizm işletmesi belgesiyle faaliyette bulunan turizm kentleri, turizm kompleksleri ve tatil merkezleri 01/01/2024 den itibaren BİNDE BEŞ Oranında Turizm payı hesaplanır.

    Konaklama tesisleri; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen kısmi turizm işletmesi veya turizm işletmesi belgesiyle ya da ilgili kurum veya kuruluş (Belediye veya diğer kurumlar ) tarafından düzenlenen iş yeri açma ve çalışma ruhsatıyla faaliyet gösteren oteller, tatil köyleri, butik oteller, konaklama içeren özel tesisler, moteller, hoteller, pansiyonlar, apart oteller ve konaklama içeren kırsal turizm tesisleri (dağ evi, köy evi, çiftlik evi, yayla evi ve oberj) ile kampingler) 01/01/2024 den itibaren BİNDE BEŞ Oranında Turizm payı hesaplanır.

    b) Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli yeme-içme ve eğlence tesisleri (Bakanlıktan kısmi turizm işletmesi belgesi ve turizm işletmesi belgesi alan müstakil 1. ve 2. sınıf lokantalar, lüks lokanta, özel yeme-içme tesisleri, gastronomi tesisleri, müstakil eğlence yerleri, bar, kafeterya, eğlence merkezleri ve günübirlik tesis işletmeleri 01/01/2024 den itibaren BİNDE BEŞ Oranında Turizm payı hesaplanır.

    TURİZM BELGESİ OLMAYAN lüks lokanta, lokanta, büfe, pastane, özel yeme-içme tesisleri, gastronomi tesisleri, müstakil eğlence yerleri, bar, kafeterya, eğlence merkezleri ve günübirlik tesis işletmeleri Turizm payı mükellefi değildir. Turizm payı beyannamesi vermezler

    c) Deniz turizmi tesisleri (Deniz turizmi araçlarına güvenli bağlama, karaya çekme, bakım, onarım hizmetleri, yolculara yeme, içme, dinlenme gibi hizmetleri sunan kruvaziyer gemi limanı, yat limanı, çekek yeri, rıhtım ve iskele gibi turizm tesisleri) ile Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli deniz turizmi araçlarından (Bakanlıktan turizm işletmesi belgesi alan gerçek ve tüzel kişilere ait ticari yatlar, kruvaziyer gemiler, günübirlik gezi tekneleri, dalabilir deniz turizmi araçları, yüzer deniz turizmi araçları, özel deniz turizmi araçları, turizm amaçlı su altı ve su üstü faaliyet araçları ile diğer deniz turizmi araçlarından), 01/01/2024 den itibaren BİNDE BEŞ Oranında Turizm payı hesaplanır.

    ç) Seyahat acentelerinden (1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu kapsamında Bakanlıktan seyahat acentası belgesi alan işletmelerinden) (münferit uçak bileti satışları hariç) 01/01/2024 den itibaren ONBİNDE BEŞ Oranında Turizm payı hesaplanır.

    d) Havayolu işletmelerinden (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden alınan işletme ruhsatı ile taşımacılık faaliyetlerinde bulunan havayolu işletmelerinden- balon, hava taksi gibi işletmeler dâhil) (ticari yolcu taşımacılığı faaliyetlerinden) (burada sadece ticari yolcu taşımacılığından elde edilen net satış hasılatı turizm payına tabi olup, yük taşımacılığından elde edilenler üzerinden ise turizm payı olmayacaktır), 01/01/2024 den itibaren ONBİNDE BEŞ Oranında Turizm payı hesaplanır.

    e) Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından işletilenler hariç olmak üzere havalimanı (havaalanı işletiminden sorumlu olan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırılan kuruluşlar) ve terminal işletmelerinden (Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilerek sonradan gerçek veya tüzel kişilere kiraya verilmek suretiyle işlettirilen ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırılan terminal işletmelerinden) BİNDE İKİ Oranında Turizm payı hesaplanır.

    Yukarıdaki ticari işletmelerin yatırımcısı veya işletmecisi olan gerçek veya tüzel kişilerin bu işletmelerdeki faaliyetleri sonucunda elde ettikleri net satış ve kira gelirlerinin toplamı üzerinden alınır.

    Kış, termal, sağlık, kırsal ve nitelikli spor turizmi gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından teşvik edilmesi uygun görülen turizm türlerinde faaliyet gösteren tesisler için bu oranlar yüzde elli indirimli olarak uygulanır.

    Aynı bünyede yukarıda sayılan faaliyetlerden birden fazlası varsa, her bir faaliyet için yukarıda öngörülen oranlar ayrı ayrı uygulanacak ve bulunacak turizm payı topluca, birlikte beyan edilecektir.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik180 ve 280 hesaplar için enflasyon düzeltmesi yapılacak mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz