Ana Sayfa Muhasebe İşletme defterine tabi olanlar 2024 başında bilançoya geçecekse 2023 sonu sabit kıymetlerini...

    İşletme defterine tabi olanlar 2024 başında bilançoya geçecekse 2023 sonu sabit kıymetlerini düzeltmek zorunda mı?

    31/12/2023 tarihi itibarıyla faal olup, 2024 takvim yılı veya sonrasında ilk defa bilanço esasına geçen mükellefler ilk düzeltme işlemlerini bilanço esasına geçtikleri tarih itibarıyla geçici 33 üncü madde ve bu Tebliğin üçüncü bölümüne göre; daha sonraki düzeltme işlemlerini de mükerrer 298 inci maddenin (A) fıkrası ve bu Tebliğin dördüncü bölümüne göre yapacaklardır.

    1
    0

    İşletme hesabından bilançoya geçişte defter beyan üzerinde ATİK’ler enflasyona tabi tutulduktan sonra bilançonun dönem başı açılış fişine, taşınmış değerler eklenecektir. Normal şartlarda işletme defterlerinde ihtiyari olan düzeltme burada geçiş nedeni ile defter beyan tarafında zorunlu mudur?

    2- Sermaye konusunda ise işletme defteri olduğundan ödeme zamanına ilişkin bir kayıt da olmadığından bilanço açılış fişinde sermayenin enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuş hali mi eklenecektir? 

    (Ödeme zamanı bilinmeyen düzeltmeye tabi kıymetlerde, biliniyorsa yılının ocak ayı, 2004 öncesi ise 2004 aralık, yada kuruluş tarihi esas alınır yaklaşımından hareketle, vergi mükellefiyeti başlangıç tarihi veya herhangi bir odaya kayıtlı ise oda sicilinde kayıtlı sermaye tutarının odaya kayıt olunan tescil tarihi esas alınarak enflasyon düzeltmesi yapılması gerektiği sonucuna varıyorum)

    1- ATİKLER ve Birikmiş amortisman açılış bilançosunda yer alması gerekir.

    2- Bilançoya geçişte açılış (01/01/ ) bilançosundaki 500 hesap düzletmeye tabi olacak.
    Açıklama için yorum olmaz. Açıklamadaki tanıma göre işleminiz varsa yaparsınız.


    Kazançlarını işletme hesabı esasına (zirai işletme hesabı dâhil) göre tespit eden mükellefler ile serbest meslek kazanç defteri tutan serbest meslek erbabı mükellefler enflasyon düzeltmesi yapamazlar. Ancak, amortismana tâbi iktisadi kıymetlerini bu Tebliğe göre düzeltilmiş tutarları üzerinden amortismana tâbi tutabilirler.

    VUK 555 No.lu Tebliğ

    Enflasyon düzeltmesi yapacak olanlar
    MADDE 8-

    31/12/2023 tarihi itibarıyla faal olup, 2024 takvim yılı veya sonrasında ilk defa
    bilanço esasına geçen mükellefler ilk düzeltme işlemlerini bilanço esasına geçtikleri tarih itibarıyla geçici 33 üncü madde ve bu Tebliğin üçüncü bölümüne göre; daha sonraki düzeltme işlemlerini de mükerrer 298 inci maddenin (A) fıkrası ve bu Tebliğin dördüncü bölümüne göre yapacaklardır.

    31/12/2023 tarihi itibarıyla bilanço esasında defter tutmakta iken 1/1/2024 tarihi
    itibarıyla işletme hesabı esasında defter tutmaya başlayan mükellefler 31/12/2023 tarihi itibarıyla enflasyon düzeltmesi yapmak için gereken şartları taşıdığından, 31/12/2023 tarihli bilançoyu düzelterek 1/1/2024 tarihi itibarıyla işletme hesabı kayıtlarını ve envanterini düzeltilmiş bilançodaki değerlere dayandırmak zorundadır.

     

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEnflasyon düzeltmesi öncesinde geçmiş yıl karlarını 542 Hesaba aktarabilir miyiz?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz