Ana Sayfa Muhasebe Enflasyon düzeltmesi sonrası oluşacak binek oto yeni değeri üzerinden ayrılacak amortisman sırasında...

    Enflasyon düzeltmesi sonrası oluşacak binek oto yeni değeri üzerinden ayrılacak amortisman sırasında gider kısıtlaması dikkate alınacaktır

    1
    0

    2021 yılında şirket aktifine giren binek aracın enflasyon düzeltmesine tabi tutulması neticesinde ilgili araca ait 257 birikmiş amortismanlar hesap bakiyesi 360.000TL olup, 2021 yılı binek araç amortisman ayırma sınırı olan 320.000TL’yi geçmektedir. İlgili araç için 2021 yılı amortisman ayırma sınırına kadar mı amortisman ayıracağız?

    Değerlendirmemiz; Binek oto amortismanlarındanki gider kısıtlaması vergi beyannamesi üzerinden yapılacak KKEG işlemi ile ilgilidir. Binek oto için ayrılan amortisman her halükarda 257 hesapta ve gider olarak da örneğin 770 hesapta yer alacaktır. Gider kısıtlaması nedeniyle oluşan tutar kurumlar vergisi beyannamesinde KKEG olarak gösterilecektir. Enflasyon düzeltmesinde 254 ve 257 hesap enflasyon düzeltmesine tabi tutulacaktır. 2023 yılına ait amortisman enflasyon düzeltmesi öncesindeki tutara göre ayrılacağından vergi matrahının tespitinde yapılacak ek bir işlem olmayacaktır. 2024 Yılında enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuş 254 hesap üzerinden amortisman ayrılacak, binek oto amortisman ayırma gider kısıtlamasına isabet eden kısmı vergi beyannamesinde KKEG olarak dikkate alınacaktır.

     

     



    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDBS’de süresinden sonra evrak girişi yapılması ve düzeltilmesi durumunda hangi ceza uygulanır?
    Sonraki İçerik2023 Defterine 2024 için ara tasdik yapanlar enflasyon düzeltme kayıtlarını 2024 yılına yapabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz